Начало » След серия смъртни случаи кабинетът засилва борбата срещу наркотиците

След серия смъртни случаи кабинетът засилва борбата срещу наркотиците

by Toni
0 Коментар

Премиерът Николай Денков обяви създаването на нов координационен механизъм срещу разпространението на наркотиците, след като в последните дни има поредица от смъртни случаи след употребата на комбинация от хероин и фентанил.

”Има нов вид синтетичен наркотик, който е 100 пъти по-активен от хероина и се разпространява чрез смесване с други наркотици. Вече се е появил и в България, след като имаше разпространение първо в САЩ, а след това и в Западна Европа. Обсъдихме темата с вътрешния министър и от тази седмица създаваме нов координационен механизъм, чийто фокус ще бъде вносът, организираната престъпност и разпространението на наркотици, за да се опитаме да се преборим с този огромен проблем”, каза Денков в началото на правителственото заседание в сряда.

Според него през последните години не се отбелязва особен успех в борбата с разпространението на дрога.

Фокусът на новия механизъм ще бъде върху големите вносители и разпространители на дрога.

“Идеята е този координационен механизъм е да допълва работата на Националния съвет по наркотични вещества, който има много функции, но няма специален фокус върху тази дейност. Основните задачи ще се координират от МВР”, каза Денков.

Във Варна има 10 смъртни случая след употреба на комбинация от хероин и фентанил, съобщи в понеделник „Дневник“. Темата беше подета и от други медии.

Наличието на опасната комбинация е установено от полицията, а по данни от два независими центъра за лечение на зависимости, за седмица в града са починали десетина наркозависими след употреба на хероин, към който е бил добавен фентанил.

mediapool.bg

Mоже да хареса още