Начало » Сравниха Макрон с Путин, защото иска да ограничи достъпа до социалните медии

Сравниха Макрон с Путин, защото иска да ограничи достъпа до социалните медии

by Toni
0 Коментар

Френският президент Еманюел Макрон, който се бори да овладее нов пристъп на насилствени протести в цялата страна, се срещна с кметове във вторник (4 юли) и предложи идеята за регулиране или ограничаване на достъпа до социални медии, в зависимост от сериозността на заплахите, включително бунтове.

След на 17-годишния Нахел М. от полицаи на 27 юни, в цялата страна започнаха размирици, което причини щети за 1 милиард евро. Много от сблъсъците бяха координирани чрез социални медии като Snapchat, TikTok или Instagram.

Макрон заяви във вторник, че „когато нещата излязат извън контрол, може би може да се наложи някой да регулира или прекъсне достъпа до социалните медии“.

Все по-често френските медии пишат, че френското правителство обмисля прекъсване на достъпа до интернет. Министерството на вътрешните работи го нарече „фалшива новина“ в туит в неделя.

Министерството обяви, че „това е технически неосъществимо и незаконно във Франция“.

И все пак слухът се засили, когато Робер Менард, крайнодесният кмет на Безие, каза пред медиите , че по време на срещата Макрон е предложил „да се помисли за прекъсване на достъпа до социални медии: Snapchat, TikTok, Instagram“ при определени условия“.

По-късно през деня телевизионният канал BFMTV съобщи , че Макрон е казал пред 220-те кметове, част от които преживяха най-сериозните грабежи и насилие в своите райони, че Франция трябва „да обмисли използването на социалните мрежи от младите хора и лимитите, които трябва да бъдат наложени“, в крайна сметка предлагайки „прекратяване на достъпа“ до тях.

Според източник, присъствал на срещата, който потвърди думите на Макрон пред EURACTIV, президентът не желае да вземе решение, докато бунтовете продължават. Той обаче смята, че това е „истински дебат, който трябва да проведем, когато нещата се уталожат“, защото „когато социалните медии се превърнат в инструмент за събиране или инструмент за убиване, това е истински проблем“.

Обвинения в авторитаризъм

Спирането на интернет обикновено се използва от авторитарни режими в контекста на повече или по-малко открит конфликт, в отговор на широко разпространени и потенциално изпълнени с насилие протести, преди избори или за да се скрият нарушенията на човешките права.

Подчертавайки това в ироничен туит, лидерът на Социалистическата партия Оливие Форе, написа, че „страната на правата на човека не може да се приравни към големите демокрации Китай, Русия и Иран“.

Крайнолявата партия „Непокорна Франция“ нападна Макрон, сравнявайки го с руския президент Владимир Путин и китайския му колега Си Дзинпин.

В същото време член на парламента от крайнодясната партия „Национален сбор“ на Марин льо Пен определи хода на президентат като „драматичен авторитарен обрат“.

euractiv.bg/

Mоже да хареса още