Начало » Среща на президента Радев с представителите на партия „Има такъв народ“

Среща на президента Радев с представителите на партия „Има такъв народ“

by Toni
0 Коментар

Президентът Румен Радев продължава политическите консултации за съставяне на правителство с парламентарните групи в 49-ото Народно събрание.

В 15.00 часа започна срещата с представителите на партия „Има такъв народ“.

Във встъпителните си думи държавният глава поздрави представителите на ИТН с успешното им завръщане в парламента, като подчерта, че много рядко се случва партия, която не е успяла да предния път мине бариерата, да се завърне.

В отговор Тошко Йорданов заяви, че ИТН не е стандартна партия и изрази надежда, че има ръст в подкрепата за тях. ИТН потвърди позицията, че бюджет трябва да бъде приет при наличие на редовен кабинет.

„Има такъв народ“ ще бъдат опозиция на формиращото се мнозинство ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ. Това заяви Тошко Йорданов от ИТН.

„Ние от ИТН не сме стандартна политическа партия, според нас в тази тежка обстановка е политически отговорно да има кабинет, защото поне ще се опита да се справи с проблемите пред страната. Ние сме опозиция на конфигурацията ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ. Доста сериозен контрол ще упражним на тяхното управление и то достатъчно публично ще го направим“, каза Йорданов.

Приоритет за ИТН ще бъде Плана за възстановяване и развитие.

„Факт е, че трябва да се приемат законите по ПВУ, за да дойдат плащанията по него, някои неща по плана трябва да се опитаме да ги предоговорим. Има и неща, които не подкрепяме. Няма да подкрепим стремежа за развиване на геотермална енергия за добиване на ток, защото като част от коалицията на бившето редовно управление Кирил Петков и Асен Василев не се съобразиха с нас. Ние сме против това решение и решението за откриване на завод за батерии в Стара Загора, защото отварят голяма дупка зa корупционни практики. Ние няма да подкрепим тези два проекта, които ГЕРБ ще подкрепят“, каза още Йорданов.

Според него бюджет без правителство не трябва да бъде приеман.

„Що се отнася до бюджета, ако няма редовно правителство, за нас не е добре да се приема бюджет, защото подобни бяха приети два, когато бяхме в парламента – и двата бяха сватбарски – в тях партиите безконтролно надуват разходите и никой не си задават въпроса откъде ще дойдат парите. Това е безотговорно и вредно поведение на политическите партии. Най-малка вреда ще бъде да се работи с този бюджет. Парите по ПВУ трябва да бъде за подпомагане на бизнеса, за покриване на негативите за Ковид кризата и ако ние ги харчим за социални разходи, то това не води до приходи“, подчерта още Йорданов.
По-рано днес президентът разговаря с представителите на партия „Възраждане“, ДПС и коалиция „БСП за България“.

Вчера президентът Радев се срещна с първите две парламентарни формации – ГЕРБ-СДС и „Продължаваме промяната – Демократична България“.

След края на политическите консултации с шестте парламентарни формации президентът трябва да реши кога ще връчи мандат за съставяне на кабинет на ГЕРБ-СДС.

bnr.bg

Mоже да хареса още