Начало » Стотици деца от цялата страна се събраха във В.Търново за фестивала „Отворено сърце“

Стотици деца от цялата страна се събраха във В.Търново за фестивала „Отворено сърце“

by Toni
0 Коментар

Стотици деца от цялата страна се събраха във Велико Търново за фестивала „Отворено сърце“ за толерантност между различните етноси. Двудневният форум се организира за 19-а година от център „Амалипе“.

Езикът на омразата постепенно става език на толерантността и за това активно работят младите хора, а фестивалът е платформа за това, казва Елиза Найденова, омбудсман във варненско училище:

„Ние сме научени от години насам, че трябва да толерираме абсолютно всеки и да даваме шанс на всеки без предразсъдъци“.

Младежите доброволци на център „Амалипе“ анкетират своите връстници по различни въпроси и ги насърчават активно да участват на изборите на 9 юни, разказа Айше Белял от шуменското село Никола Козлево:

„Ние силно вярваме, че всеки глас има значение, особено на младите хора и се опитваме да ги мотивираме и те да гласуват“.

На фестивала „Отворено сърце“ децата представят песни, танци, празничните обичаи и традициите на различните етноси, а децата от сливенското село Градец споделиха пред БНР за мечтите си:

„Искам да стана учителка, да играя   хора и да уча“.

„Искам да си завърша образованието и след това ще работя, мисля за музика“.

Парите за ромските медиатори и учители са осигурени в държавния бюджет, посочи Деян Колев от център „Амалипе“ и отправи искане към Просветното министерство да се разреши на училищата да разсрочат тези пари до април идната година, защото следващото финансиране ще дойде тогава.

Участниците във фестивала „Отворено сърце“ привечер ще преминат в шествие по централната улица на Велико Търново. Проявата е под надслов „Заедно творим бъдеще“.

По публикацията работи: Явор Римски

Снимки: Здравка Маслянкова

Mоже да хареса още