Начало » Стотици „новинарски“ сайтове разпръскват китайска пропаганда

Стотици „новинарски“ сайтове разпръскват китайска пропаганда

by Toni
0 Коментар

Повече от 100 уебсайта, маскирани като местни новинарски издания в Европа, Азия и Латинска Америка, прокарват прокитайско съдържание в широкоразпространена кампания за влияние, свързана с фирма за връзки с обществеността в Пекин, установи дигиталният наблюдател Citizen Lab.

Пропагандният материал се разпространява в 30 държави чрез маскирани като местни новинарски издания и китайски държавни медии, според изследователски доклад на базираната в Торонто група, публикуван в сряда (7 февруари).

„Въпреки че уебсайтовете на кампанията нямат голяма популярност до момента, съществува повишен риск от непреднамерено разширяване в резултат на бързото им разпространение и тяхната адаптивност към местните езици и съдържание“, коментира изследователят Алберто Фитарели.

Целевите държави от ЕС, класирани по броя на идентифицираните уебсайтове, разпространяващи пропекинско съдържание, са: Франция, Италия, Испания, Румъния, Полша, Нидерландия, Германия, Швеция, Португалия, Люксембург, Ирландия, Финландия, Дания, Чехия, Белгия, Австрия .

Съдържанието на сайтовете използва теории на конспирацията, често за Съединените щати или техните съюзници. Пример за такива метериали са обвинения срещу американски учени за „изтичане“ на COVID-19 и статии, атакуващи критиците на Пекин.

Рядко се случва изследователите да свързват подобни операции с конкретни обекти. Citizen Lab посочва, че кампанията е започнала в средата на 2020 г. и е проследила мрежата до фирмата за връзки с обществеността Shenzhen Haimaiyunxiang Media Co., Ltd., известна още като Haimai.

Компанията не отговори на искане на Ройтерс за коментар и телефонният номер, посочен в архивирана версия на нейния уебсайт, не беше достъпен.

„Типично пристрастие и двоен стандарт е да се твърди, че прокитайското съдържание е „дезинформация“, и да се наричат ​​антикитайските публикации „вярна информация“, каза говорител на китайското посолство във Вашингтон в изявление по имейл.

Подвеждащо съдържание

Citizen Lab разкри, че един от уебсайтовете в кампанията е Roma Journal, който прилича донякъде на местен италиански новинарски сайт. Темите там са политическите перспективи на италианския премиер, фестивал на балони с горещ въздух в северна провинция и представяне на книга.

Но бутон „съобщения за пресата“ в ъгъла на началната му страница води до набор от статии в китайските държавни медии по теми като приноса на Китай за глобалното икономическо възстановяване и стремежа му към технологични иновации.

Голяма част от съдържанието на сайтовете, открити от Citizen Lab, е получено от услуга за прессъобщения, наречена Times Newswire, която анализаторите от фирмата за киберсигурност Mandiant миналата година установиха, че е в центъра на отделна китайска операция за влияние, насочена към аудиторията в САЩ.

Въпреки че кампаниите за онлайн влияние са все по-често срещани, тъй като влиятелни хора и правителства по света се стремят да манипулират общественото мнение, експертите, проследяващи подобни операции, казват, че Китай е един от най-големите източници на подобни формати заедно с Русия и Иран.

Китайските операции за влияние се увеличиха и разшириха далеч отвъд Азия, заяви гигантът на социалните медии Meta в доклад през ноември и нарече това „най-забележителната промяна в ландшафта на заплахите“ от 2020 г. насам.

Citizen Lab първоначално откри серия от такива уебсайтове в Южна Корея и Италия.

Националният център за киберсигурност на Южна Корея, който е част от националната разузнавателна агенция на страната, разкри 18 от сайтовете в доклад през ноември. Roma Journal не е законно регистриран като новинарско издание в Италия.

„Не беше необичайно кампанията да се окаже със слаб резултат“, каза Дакота Кери, консултант във фирмата за киберсигурност SentinelOne.

„Мисля, че това е наистина важно, защото китайците все още смятат, че си струва да се финансират тези кампании. Мисля, че трябва да очакваме това да продължи.“, коментира експертът.

euractiv.bg

Mоже да хареса още