Начало » Страните от БРИКС се срещат в опит да се противопоставят на господството на Запада

Страните от БРИКС се срещат в опит да се противопоставят на господството на Запада

by Toni
0 Коментар

Лидерите на страните от БРИКС ще се срещнат в Южна Африка следващата седмица, за да обсъдят как да превърнат един свободен клуб от нации, които представляват една четвърт от глобалната икономика, в геополитическа сила, която може да предизвика господството на Запада в световните дела.

Руският президент Владимир Путин, който е изправен пред международна заповед за арест заради военни престъпления в Украйна, няма да се присъедини към лидерите от Бразилия, Индия, Китай и Южна Африка на фона на разногласия дали да се разшири блока, за да включи десетки страни от „глобалния юг“, които вече се редят на опашка да станат част от геополитическия съюз.

Южна Африка ще бъде домакин на китайския президент Си Дзинпин, бразилския лидер Луис Инасио Лула да Силва и индийския премиер Нарендра Моди за срещата на върха на БРИКС от 22 до 24 август.

Пръснати в различни части на света и с икономики, които функционират по много различни начини, основното нещо, което обединява БРИКС, е скептицизмът относно световния ред, който те виждат като обслужващ интересите на Съединените щати и техните богати съюзници, които насърчават международните норми, които налагат, но не винаги спазват.

Не са съобщени подробности относно това, което лидерите планират да обсъдят, но се очаква разширяването да бъде на първо място в дневния ред, тъй като около 40 държави са проявили интерес да се присъединят, официално или неофициално, според Южна Африка. Сред тях са Саудитска Арабия, Аржентина и Египет.

„БРИКС и Африка“

Китай, който се стреми да разшири геополитическото си влияние, тъй като се бори със Съединените щати, иска бързо да разшири БРИКС, докато Бразилия се съпротивлява на разширяването, страхувайки се, че и без това тромавият клуб трудно ще се справи с организацията.

В писмен отговор на въпросите на Ройтерс външното министерство на Китай заяви, че „подкрепя напредъка в разширяването на членството и приветства повече партньори с подобно мислене да се присъединят към семейството на БРИКС на по-ранна дата“.

Русия се нуждае от приятели, за да се противопостави на дипломатическата си изолация заради Украйна, и затова желае да привлече нови членове, както и най-важният й африкански съюзник Южна Африка.

Индия още не е обявила позицията си.

Като реверанс към африканските домакини, темата на 15-та среща на върха е „БРИКС и Африка“, подчертавайки как блокът може да изгради връзки с континент, който все повече се превръща в сцена за съревнование между световните сили.

Министърът на външните работи на Южна Африка Наледи Пандор в изявление миналата седмица каза, че страните от БРИКС искат да покажат „глобално лидерство в посрещането на нуждит на по-голямата част от света, а именно развитието и включването на Глобалния Юг в многостранни системи“.

Страните от БРИКС искат да се представят като алтернативни партньори за развитие на Запада. Китайското външно министерство каза, че БРИКС се стреми да „реформира системите за глобално управление, за да увеличи представителството на развиващите се страни и нововъзникващите пазари“.

Новата банка за развитие (NDB) на блока иска да дедоларизира финансирането и да предложи алтернатива на силно критикуваните институции от системата Бретън Уудс.

Но тя е одобрила само 33 милиарда долара заеми за почти десетилетие – около една трета от сумата, която Световната банка се ангажира да изплати само миналата година – и наскоро беше възпрепятствана от санкции срещу членката Русия.

Южноафрикански официални лица казват, че разговорите за валута, обсъждана от Бразилия по-рано тази година като алтернатива на зависимостта от долара, не са предвидени.

С 40% от световното население, страните от БРИКС с интензивни въглеродни емисии съставляват приблизително същия дял от емисиите на парникови газове. Длъжностни лица в Бразилия, Китай и Южна Африка казаха, че темата за изменението на климата може да бъде обсъдена, но посочиха, че няма да бъде приоритет.

Страните от БРИКС обвиняват богатите нации за причиняването на по-голямата част от глобалното затопляне и искат те да поемат по-голяма част от тежестта на декарбонизирането на световните енергийни доставки. Китай беше обвинен, че блокира дискусиите за климата на Г-20, което той отрече.

euractiv.bg

Mоже да хареса още