Начало » Страните от Централна и Източна Европа се отдръпват от Китай

Страните от Централна и Източна Европа се отдръпват от Китай

by Toni
0 Коментар

Интересът към Инициативата Централна и Източна Европа-Китай намалява сред страните от ЦИЕ, а причините са минималната икономическа възвръщаемост и външната политика на Китай, пише Патрик Триглавчанин, е старши научен сътрудник в Съвета по геостратегия.

Инициативата ЦИЕ-Китай или „14+1“ стартира през 2012 г. с много шум и обещания. Тя бе основният инструмент на Китай за задълбочаване на отношенията със страните от ЕС. Но интересът към този формат намалява, особено в Централна Европа .

Първоначалните положителни резултати на инициативата ЦИЕ-Китай бяха основани на символизъм. Наистина, създаването на тази инициатива разкри подробно на Централна и Източна Европа дипломатическия динамизъм, който Китайската комунистическа партия (ККП) е готова да инжектира в регионите.

Инициативата „Един пояс, един път“ заработи скоро след това, като разширяването на сътрудничеството бе свързано с импулса на инициативата ЦИЕ-Китай.

За страните членки, желаещи да разширят вътрешната инфраструктура и главно икономическите отношения с Китай, участието в инициативата изглеждаше от полза.

С течение на времето обаче икономическите ползи, се оказаха оскъдни за много централноевропейски лидери. Това е ключова причина, поради която мнозина в региона сега смятат инициативата за пропадаща.

Бившият чешки президент Милош Земан обяви липсата на инвестиции пред китайската държавна телевизия през 2019 г., а много парламентаристи днес открито поставят под въпрос икономическите ползи от това партньорство.

Вярно е, че търговията с Китай се разшири към централноевропейските членки след инициативите, стартирани през 2012 г. Но това идва най-вече от увеличаване на вноса от Китай, а не от износа към азиатския гигант.

Това увеличение на търговията може да се разглежда просто като увеличаване на зависимостта от китайските доставчици и, съчетано с факта, че Европейският съюз сега се опитва да „намали икономически риска“ от Китай.

Централноевропейските членове на инициативата се притесняват от липсата на двустранен ангажимент с Китай, като изглежда, че Пекин приема ангажимента само чрез инициативата като достатъчен, без да търси контакти на двустранно ниво.

С различни култури, вътрешни приоритети и икономическа тежест, задълбочаването на отношенията с членовете от Централна Европа би било трудно постижимо без насърчаване на двустранните връзки.

Централноевропейските лидери разбират това, но изглежда китайците не го разбират, заради което интересът към инициативата намаля. Миналата година Пекин опита всеобхватен подход, за да подобри отношенията си с отделните нации от Южния Пасифик, но не успя.

Геополитическите опасения обаче са тези, които насаждат най-големи съмнения в страните от ЦИЕ.

Отказът на Китай да укори войната на Русия срещу Украйна се възприема като мълчалива подкрепа от мнозина в региона.

За страни като Полша справянето с руската агресия е част от тяхната съвременна история, а китайската позиция е абсолютно неразбираема за тях.

Освен това войната на Русия ясно показа колко е важно за много от тези страни да поддържат силни отношения с Обединеното кралство, Съединените щати и ЕС, а всички те втвърдяват подхода си към Китай.

Освен че възпира страните от задълбочаване на ангажимента с Китай, позицията на Пекин относно войната в Украйна повдигна въпроси относно истинските намерения на Китай, скрити зад инициативата.

Грижи ли се Пекин за Централна Европа? Дали регионът просто се използва, за да може Китай да проникне в Западна Европа? Или просто се използва инициативата за изграждане на дипломатически капитал с членовете на ЕС, с крайната цел да се прецени степента на европейското единство? Сега има много спекулации по темата.

След това идва въпросът за Тайван. Руското нахлуване в Украйна повиши значението на суверенитета в международните отношения.

Независимо дали е правилно да се направи това или не, много страни в Централна Европа правят паралели между Украйна и Тайван заради китайските дестабилизиращи действия в Тайванския проток и целта за „повторно обединение“ на острова с континента.

Освен това, разширяването на сътрудничеството с Тайван и активното участие в инициативата ЦИЕ-Китай е кръг, който е трудно ще се затвори. Всъщност Чешката република, чийто нов президент, Петер Павел, активно се стреми да задълбочи отношенията на Прага с Тайван, не се смята за „активен член “ на инициативата.

Какво означава всичко това за инициативата ЦИЕ-Китай? Ще започнат ли централноевропейските нации да следват балтийските държави, като се оттеглят изцяло от инициативата? Може би.

Напускането обаче може да доведе до икономическо наказание от страна на Китай, нещо, което той показа, че е твърде склонен да използва, както се вижда в случая с Литва. Въпреки че лаенето на Пекин може да бъде по-лошо от ухапването му, това все още е съображение за централноевропейските лидери, предвид състоянието на световната икономика.

По-вероятно е те да започнат, подобно на Чешката република, да декларират, че не са активни членове, намалявайки значението на инициативата с течение на времето, което ще доведе до нейния край.

euractiv.bg

Mоже да хареса още