Начало » СЪБОТА, 25 ФЕВРУАРИ 2023 Г. ОТ 16:30 Ч.

СЪБОТА, 25 ФЕВРУАРИ 2023 Г. ОТ 16:30 Ч.

by Toni
0 Коментар

Протест „Без нацисти по улиците ни!“ 2023 г.
Съдебна палата

Приятели и съмишленици, на 25 февруари 2023 г. за 20-ти пореден път е насрочено позорното неонацистко шествие, наречено „Луковмарш“. Фактът, че подобно събитие се провежда толкова дълги години, свидетелства за дълбоко вкоренената националистическа пропаганда, издигаща нацията в култ, която е залегнала и в основата на образователната ни система, и е сигурна предпоставка за появата и съществуването на #крайнодесни групировки. Тази изродена идеология, която роди толкова убийствени режими и стана повод за ужасяващи войни и геноциди през 20. век, отново е във възход, както по света, така и у нас.
Ние отново ще излезем на улиците срещу провеждането на Луковмарш, но по-голямата #борба е за обществото, в което живеем – срещу онова, което символизират участниците в неонацисткото шествие, организаторите му, и не само.
Това са всички онези носители на #расизма и #хомофобията, необуздани мачо-патриоти, чието най-голямо постижение е, че са се родили в България и това им дава правото да малтретират всеки, който не е и не мисли като тях, бил той #мигрант, #ром или човек с нехетеросексуална ориентация.
Всеки, който не иска да живее в имагинерното минало на техните „идеали“, на консервативното традиционно семейство, на големите силни, доминиращи мъже, които знаят всичко и „пазят“ честта на жените, понякога и от самите тях, говорейки от тяхно име, защото жените за тях са само майки и съпруги, обекти в #патриархалния им свят.
Всеки, който не иска идентичността му и участието му в публичния живот да се толерира само по време на Прайда и да крие принадлежността си към #ЛГБТИА+ общността.
Борбата е срещу токсичната култура на тези побойници, агресивни, тънкообидни, хомофоби, расисти и шовинисти, които искат да заживеем наново в тоталитарна държава, прочистена от други етнически групи, тук, на кръстопътя на толкова много #етноси, племена, култури и обичаи, които далеч надминават по богатство това, което тези националистите ни продават днес като „идеали“.
Затова ние отказваме да мълчим, докато опортюнисти и псевдоидеалисти се опитват да върнат #историята назад към едни от най-мрачните моменти в човешката история.
Не чакаме нищо от институциите, които са доказали отдавна нежеланието си да адресират токсичния климат на националистическо #насилие и #дискриминация. Те самите са част от него, чрез систематичните #репресии срещу мигранти, #депортациите на хора и насилствените #отблъсквания, често дори без процес – политики, които настояваме да бъдат прекратени незабавно. Чрез неглижирането на правата на жените и малцинствата, както и чрез и бруталния #грабеж и #експлоатация, довели до масово оскотяване, допълнително се спомага днес да има почва за неонацистки организации. Институциите няма да излязат на улицата да покажат на тези гумени глави, че времето им е минало и мнозинството не желае да слуша и да толерира тяхната омраза. От нас зависи да им покажем, че сме повече от тях и че едно друго, по-свободно, общество е възможно.
Искаме да изразим и солидарността си към #жертвите на националистическата агресия в Украйна и в Русия. Т.нар. „денацификация“ на диктатора Путин не е нищо друго освен поредната националистическа война, която има за цел не само да разшири империята му, но и да затвърди наново #тоталитаризма в Русия, да елиминира всякакво независимо гражданско мнение, както чрез директни репресии, така и чрез #заглушаване и #дезинформация. Не сме съгласни и с реабилитирането на фигури като Степан Бандера, идеен брат на Луков и съмишлениците му, известен с погромите си срещу поляци и други, чийто „втори живот“ е в мрачен унисон с фашизма на руския президент.
В същото време, турският неосултан Ердоган, чийто диктаторски режим на репресии и #преследвания в Турция са идентични на тези в Кремъл, в момента също води своята война – срещу #кюрдите в Сирия, които се борят за оцеляване на демократичните си общности след като надвиха Ислямска държава на терен. За нас, тези #потисничества са отражение на идеологията на омраза, срещу която излизаме на 25-и февруари (събота) от 16:30 на Съдебната палата.

ЕЛАТЕ С НАС – ПРОТЕСТЪТ Е ЗА ВАС!
Ако и вие вярвате, че #омразата не е ценност; че всички заслужаваме #свобода и достоен живот без страх; че човеконенавистните идеологии нямат място в нашето съвремие; че нормализирането на потисничеството и насилието (било то от институции или личности) трябва да бъде спряно; ако и вие сте солидарни с групите от обществото, към които най-често бива отправена тази омраза и които постоянно биват използвани за изкупителни жертви – присъединете се към нас!
Нека заедно се противопоставим на лъжите, на расизма и #ксенофобията, на хомофобията и #сексизма, на #антисемитизма! Свържете се с нас за повече подробности, поканете близки и приятели, разпространете събитието и въобще мотивирайте хората около себе си да демонстрират своята позиция, по начинът, удобен за тях.
За нас #антифашизмът не е партия или личност, а човешка позиция срещу крайнодясното насилие, което се е превърнало както в улично ежедневие, така и в държавна политика.
Нека покажем, че сме повече и че СОФИЯ НЕ Е НАЦИСТКИ ГРАД!
И се пригответе да вдигнем малко шум! Собствени протестни знаци и инструменти за музика са повече от добре дошли!

 

Mоже да хареса още