Начало » Съдебният съвет единодушно откри втора процедура по отстраняване на Гешев

Съдебният съвет единодушно откри втора процедура по отстраняване на Гешев

by Toni
0 Коментар

Пленумът на Висшия съдебен съвет (ВСС) единодушно с 19 гласа „за“ откри втора процедура по предсрочно отстраняване на главния прокурор Иван Гешев, която бе инициирана по искане на четирима от членовете на прокурорската колегия. Също единодушно пленумът отхвърли искането на Гешев да спре процедурата в изчакване на решение на Конституционния съд, който бе сезиран от главния прокурор с въпроса дали ВСС с изтекъл мандат може легитимно да го отстрани от поста.

След обсъждането на доказателствата пленумът реши да обедини двете процедури в една, а министър Крум Зарков обясни, че ще свика заседание на пленума още в четвъртък, за да започне обсъждането по същество. Гешев дойде лично в сградата на Висшия съдебен съвет (ВСС) с адвоката си за заседанието, въпреки че бе предупредил, че е в отпуск.

Второто искане бе провокирано от изказването на главния прокурор Иван Гешев на пресконференция на 15 май в Съдебната палата, на която той заяви „Време е политическият боклук от Народното събрание да бъде изметен“ малко след като скъса показно оставката си.

След дебат и обсъждане пленумът на ВСС допусна всички доказателствени искания, направени от главния прокурор като сред тях са медийни публикации за реакциите след изказването на Гешев, публикации за протеста на прокурорите и декларациите след поисканото отстраняване на Гешев.

Срещу главния прокурор вече има открита процедура, която започна по искане на шестима членове на прокурорската колегия по повод твърденията на директора на Националната следствена служба Борислав Сарафов, че Гешев пряко се е месил в разследването на взрива до автомобил от кортежа му на 1 май, като лично е разпоредил на огледа да присъства израелски експерт.

Вносители на второто искане са Йордан Стоев, Калина Чапкънова, Георги Кузманов и Гергана Мутафова, които твърдят, че изказването на Гешев е в нарушение на Етичния кодекс на българските магистрати, а „ползваната лексика, интонация и жестове на главния прокурор се възприемат от представителите на законодателната власт като „мутренски и непристойни“.

В края на миналата седмица Гешев внесе своето становище във ВСС, в което твърди, че използването на израза „политически боклук“ е изразяване на лично мнение, на което има право. Освен това той посочва, че в изказването си не визира никого конкретно и твърди, че не е нарушил етичния кодекс.

Гешев твърди, че ГЕРБ „са натиснали копчето“

Още в началото на дебата Гешев излезе с дълъг монолог, като посочи, че зад искането за предсрочното му отстраняване прозира опит за политическа власт над съдебната система и нейното превземане.

„Йордан Стоев ми каза, че ГЕРБ са натиснали копчето на няколко членове на ВСС. Какво означава това? Това означава директна намеса в съдебната власт. Дотук с моралната част“, коментира Гешев и подчерта, че има пряка намеса в съдебната власт и натиск над членовете на прокурорската колегия Йордан Стоев и Георги Кузманов.

„Ясно е, че най-вероятно зад това искане седи политическото влияние на партия ГЕРБ. Надявам се искрено, че това не е една политическа поръчка. Това е тоталитарен преврат от хора, които са безпринципни и чието неуважение към правото и принципността са фрапантни. Те се готвят за нещо, което прилича на кървави чистки“, коментира Гешев и обяви, че него може би го виждат като враг, но той е враг на този, който нарушава закона и конституцията.

„Това прилича на най-лошия възможен сценарий за България – да се обхване всичко – законодателна и изпълнителна власт. Скоро може би ще искат президента, когото сега наричат с всякакви имена“, коментира главния прокурор и посочи, че е време да се прочистят Авгиевите обори в прокуратурата, „да вкараме действително ред в хаоса“.

„Няма да се откажа, нито аз, нито тези честни български магистрати от тази мисия. Нашата религия е страната ни, родината ни и справедливостта и само делата имат значение. Това е, което медиите наричат овладяна държава. Кое не харесват на прокуратурата? Че няма вече свещени крави? Не си мислете, че няма да дойдат и за вас и за всеки свободно мислещ магистрат. Аз избрах и няма да мълча. Сега изборът е за вас и за хората – като избрани вие да защитавате съдебната власт, европейските ценности и съдебната независимост“, допълни още Гешев в началото на заседанието, обръщайки се към членовете на пленума.

Искане за отводи и спиране на процедурата

Адвокатът на главния прокурор Радостина Томова обобщи възражението на Гешев в няколко точки. По думите й предложението за отстраняване могат да направят най-малко трима от членовете на ВСС.

„Нашето становище е, че настоящият състав на ВСС, бидейки с изтекъл мандат, няма компетентността да се произнесе по това искаме, считаме и че вносителите не отговарят на вътрешните правила“, обясни Томова.

Тя припомни и запитването на Гешев до Конституционния съд, заради което поиска спирането на процедурата до произнасянето на съда. Освен това тя посочи, че има основания членове на съвета да си направят отвод по искането. Според адвокат Томова над Йордан Стоев и Георги Кузманов е оказван психически натиск да внесат искането за отстраняването на Гешев, което личало и от техни медийни изявления и интервюта.

И четиримата членове на прокурорската колегия, които са внесли искането за отстраняване на Гешев, заявиха, че няма да си направят отвод, тъй като не са предубедени и заявиха, че никой не им е повлиял, за да се подпишат.

Огнян Дамянов, който беше доскоро в отпуск, заяви, че искането за отстраняването на Гешев е персонално към него и не е насочено срещу прокуратурата. Той призова главния прокурор да не използва ресурса на прокуратурата и да излезе в отпуск докато тече процедурата.“Морално ли е да използвате правомощията си, за да си спасите кожата? Няма нужда да се говори помпозно за върховенство на закона и за морал. Най-достойната ви позиция би било действително да излезете в отпуск, за да няма никакво основание да се ползва ресурса на прокуратурата“, обърна се Огнян Дамянов към Гешев.

По време на изслушването Гешев обяви, че ако му остане време след заседанието, ще сезира Конституционния съд във връзка с промените в Закона за съдебната власт, които според него са противоконституционни. Става дума за поправките, с които бе прието да се проведе нов избор и за съдебната, и за парламентарната квота във ВСС. Освен това според поправките в ЗСВ „тримата големи“ в съдебната власт ще се освобождават не с поне 17 гласа „за“, а с 13 гласа.

https://www.dnevnik.bg/

Mоже да хареса още