Начало » Съдът в Страсбург се оказа спасителният пояс за “Възраждане“

Съдът в Страсбург се оказа спасителният пояс за “Възраждане“

by Toni
0 Коментар

Либералната практика на Европейския съд по правата на човека в Страсбург се оказа спасителен пояс за крайнодясната проруска партия “Възраждане“, чието закриване бе поискано със сигнал от стотици български граждани до прокуратурата.

Държавното обвинение отказва да предприеме действия по разпускането на партията, позовавайки се на множество решения на съда в Страсбург по аналогични случай. Някои от цитираните в прокурорското постановление решения на европейския съд достигат до крайност.

В сигнала на гражданите срещу “Възраждане“ се цитират антидемократични изказвания относно събитията в Украйна, Русия, намеренията да се забраняват медии в България (Свободна Европа) и “София Прайд“.

За да ги отхвърли, българската прокуратурата стъпва върху решението по делото на съда в Страсбург (Refah Partisi срещу Турция). По това дело съдът е обявил, че разпускането на подобна партия е пропорционално, ако има реална опасност подобни радикални партии да дойдат на власт. Това се предпоставя от възможността партията да може да управлява самостоятелно.

“Това означава да бъдат спечелени демократични избори с над 50% от гласовете на избирателите. Кумулативното събиране на всички тези обстоятелства е твърде имагинерно не само в настоящия момент, но и в обозримо бъдеще (в България)“, се казва в прокурорското постановление.

“В настоящия случай в нито едно от изявленията или действията на представители на ПП “Възраждане“, способни да ангажират нейната отговорност, няма намерения за промяна на установения конституционен ред“, се допълва в решението.

Прокуратурата пояснява, че в момента не само “Възраждане“, но нито една друга политическа партия в България няма дори хипотетичен шанс за самостоятелно управление.

“Създадените мнозинства са минимум трипартийни. Отделно от това, видно от анализа на целите на процесната партия направен по-горе, липсва намерение за нарушаване на конституционния ред“, се казва в постановлението.

Към момента на подаването на сигнала “Възраждане“е трета политическа сила с над 16% от гласовете на последните парламентарни избори.

Месец преди подаването на сигнала прокуратурата започна отделна проверка за призив на лидера на партията Костадин Костадинов за “унищожаване“ на български граждани, които той смята, че са проводници на чуждо влияние. Тогава премиерът Николай Денков обяви партията за неофашистка.

Прокуратурата напомня, че това, което може да се опише като сериозна критика, не е достатъчно основание за отхвърляне на гаранцията на чл.10 от Конвенцията за правата на човека. Съдържанието на изказванията не се смята от Европейския съд в Страсбург за равносилно към подстрекаване към насилие.

“В друг случай самото деклариране направено от високопоставен член на терористична или друга незаконна организация не е достатъчно да обоснове вмешателство в свободата на словото. Дори апел към обществото да разруши затвор, където са затворени терористи (делото Erdal Taş срещу Турция, 2007))“, се казва в постановлението на прокуратурата

Случаите изнесени в сигнала, засягат изказвания на парламентарно представена, а не забранена партия, които са далеч от войнствената риторика по разглежданите от Европейския съд дела, отчита държавното обвинение.

“Не следва априори да се отрича правото на обществото да получи информация за различни политически идеи, макар и враждебни понякога. Ето защо позициите на процесната партия (Възраждане), попадат именно в тази хипотеза.

Сигналът с искането за разпускане на “Възраждане“ бе внесен с подкрепата на Българския хелзински комитет и бе подкрепен с подписите на стотици български общественици.

Малко по-късно Юлиана Методиева, която е сред подписалите сигнала, коментира, че ако искането бъде отхвърлено от прокуратурата, ще бъде сезиран именно Европейският съд в Страсбург.

euractiv.bg

Mоже да хареса още