Начало » Татяна Дончева: Борисов има договорки с БСП и ДПС

Татяна Дончева: Борисов има договорки с БСП и ДПС

"Правителство на малцинството с 64 депутата - не може, не става и не трябва", категорична е тя

by Toni
0 Коментар

„Правителство на малцинството с 64 депутата – не може, не става и не трябва“, категорична е тя

Компромисите и общите действия имат някакви граници, коментира пред БНР лидерът на „Движение 21“ Татяна Дончева.

„Разумните граници в случая предвиждат – ако първите две политически сили се ангажират с управлението, могат да се ангажират, за да не носят цялата политическа тежест против онова, което са заявили на техните избиратели, против техните предизборни намерения, може да бъде например един състав, който са излъчили двете политически сили, може да има искания да няма ярки политически личности, може да има експерти, личности, каквото си искате, но да дойде някой с 64 депутата и да иска правителство на малцинството – не може, не става и не трябва. Кой и защо го прави това?“, изказа мнението си тя. И добави:

„Има едни говорещи глави, които внушават, че не е важна истината и фактите, а бил важен разказът? Когато накрая се стигне до това да се състезават кой ще е виновен – сигурно ще има значение и разказът им“.

В предаването „12+3“ Татяна Дончева попита: „Може ли някой с 64 мандата в 240-мандатен парламент да каже, че ще управлява с правителство на малцинството? Откъде ще вземе гласовете?“.

И отговори:

„В техните глупави глави, на които някой е дал диплома в „Харвард“ за няколко седмици, посещение на някакви лекции, фигурира разбирането, че посолството от „Козяк“ ще дойде и ще нареди на ГЕРБ. Няма такова посолство нито на „Козяк“, нито на „Оборище“, което така да нарежда. Иска се, препоръчва се, внушава се, но трябва да се направи по някакъв взаимно приемлив начин и той не може да бъде „Аз ще взема всички министерства, а вие – парламентарните комисии, за да ме контролирате“. Няма такава държава, в която някой да се съгласява на това“.

Според нея от „Демократична България“ са се излъгали да влязат в тази коалиция. По думите й това е станало под външен натиск.

„Христо Иванов и Атанас Атанасов се дърпат настрани. Не виждам техните хора да са на ключовите места“.

„Как ще прави реформа в правосъдието едно момче, завършило преди 2 години в НБУ? Как ще изглежда тази правна реформа? Как това момче ще бъде авторитет и ще им каже каквото и да било?“, пита още Дончева.

„Или се разбираме, че в управлението на държавата трябва да влязат хора, които могат да свършат тази работа и имат експертизата, опит и познания или ще ходим на избори нон-стоп“, добави мнението си тя.

Според нея в момента Бойко Борисов трябва да реши дали му изнася повече да отиде на нови избори или може да си позволи да управлява 6 месеца до местните избори и после да поиска нови избори:

„Смятам, че той има договорки с БСП и ДПС. Независимо, че досега не искаше да управлява с тях, може да има промяна в намеренията и да се изкара и спасител, защото би приел бюджета, но може и да решат, че няма нужда и могат да отидат на нови избори в края на юли и каквото стане“.

Нападението над главния прокурор Татяна Дончева нарече „кьорфишек“. Според нея тази работа е супер съмнителна.

„Порблемът на нашата държавност е налице, но той е в това, че даже на такива места има хора, които не подбират средства. Няма друга държава, в която главният прокурор се занимава с политическа дейност“, коментира тя.

Според нея става дума за инсценировка. По думите й Гешев има интерес от атентат, защото той става жертвата:

„Хората по света нямат никаква идея ние какво правим“.

bnr.bg/

Mоже да хареса още