Начало » Трио хардлайнерки от ЕС срещу Путин

Трио хардлайнерки от ЕС срещу Путин

by Toni
0 Коментар

Можем само да гадаем какви са били целите на Владимир Путин, когато започна пълномащабната инвазия в Украйна. Резултатът е, че междувременно НАТО стана много по-силна организация. И вероятно днес ЕС ще избере състав от нови лидери, считани за „ястреби“ спрямо Кремъл.

Винаги е сложно, когато текстът ти се публикува часове преди вземането на важни решения. Но от опит знам, че дори големите решения никога не са краят на историята.

В преговорите – в които участваха „трите големи“ групи – Европейската народна партия (ЕНП), Социалистите и демократите (С&Д) и либералната „Обнови Европа“ – беше одобрен пакет от предложения за висши длъжности в ЕС, според който досегашният председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен ще бъде предложена за втори мандат, бившият португалски премиер Антонио Коща – за председател на Европейския съвет, а министър-председателят на Естония Кая Калас – за нов ръководител на външната политика на ЕС.

Освен това Роберта Мецола от Малта ще продължи да бъде председател на Парламента и вече не се говори за разделяне на нейния мандат (и този на Коща) на две.

Разбира се, това е само предложение на преговарящите, а италианският премиер Джорджа Мелони, чиято партия заседава в групата на Европейските консерватори и реформисти и не е участвала в преговорите, го определя като нечестно. Поне на теория, дори тя (и Виктор Орбан) да гласуват против или да се въздържат, квалифицираното мнозинство на държавните и правителствените ръководители на ЕС все пак може да прокара пакета – освен ако има изненади.

Какво е интересното в предложения състав? От пръв поглед сред четирите имена три са си спечелили репутацията на хардлайнери по отношение на Путинова Русия.

Това не се отнася за Коща. Той дори е упрекван, че е твърде мек по отношение на Москва.

Но работата му, ако я получи, е само да подготвя и председателства срещите на върха на ЕС. Залогът е много по-голям по отношение на конфронтацията с Путин, що се отнася до Европейската комисия, ръководителя на дипломацията на ЕС и председателя на Парламента.

Ако нещо обединява трите дами Калас – Фон дер Лайен – Мецола (да ги наречем KLM), то със сигурност е тяхното хардлайнерско отношение към Русия.

Естонката Калас бе упреквана, че твърдата ѝ позиция по отношение на Русия може да породи съмнения дали може да представлява мненията на целия блок. От февруари тя е издирвана в Русия заради ролята ѝ в премахването на паметници от съветската епоха в страната ѝ.

През февруари миналата година Олаф Шолц блокира кандидатурата на фон дер Лайен за нов ръководител на НАТО, тъй като според осведомени той е смятал, че тя ще бъде прекалено твърда по отношение на Русия. Сега той я подкрепя за шеф на Европейската комисия – макар че позицията ѝ не се е променила.

Със или без подкрепата на САЩ „не можем да позволим на Русия да спечели“ в Украйна, казва фон дер Лайен.

В родната си Малта Мецола беше упрекната, че е „провокирала“ Русия, като е посетила Украйна на 9 май. Тя беше един от малкото европейски лидери, които поставиха под въпрос легитимността на Путин след преизбирането му за президент в едни фалшифицирани избори.

Войната в Украйна и многобройните възможности за снимки с Володимир Зеленски бяха от полза за триото KLM, за да излъчи недвусмислено послание за твърда подкрепа на ЕС за Украйна.

Евентуалното потвърждение на триото KLM може да се тълкува и като подготовка на нашия съюз в случай, че Доналд Тръмп се върне в Белия дом – по отношение на запазването на ангажимента на ЕС, особено ако някои столици, като Париж, станат непредсказуеми.

Това не е нещо лошо. Но, разбира се, само със силата на кабинетите си трите железни дами няма да компенсират милиардите за американско въоръжаване, които президентът Тръмп би могъл да спре.

Ако триото влезе във функциите си, може да се очаква по-голяма ангажираност в помощ на Украйна и Молдова, за да напреднат в процеса на присъединяване към ЕС (Грузия е във фризера, уви).

Но докато тяхното утвърждаване вероятно ще предизвика ентусиазъм в Киев и Кишинев, предстои да видим какво ще бъде настроението в Европейския парламент, когато евродепутатите ще гласуват тайно “за? или “против“ Урсула фон дер Лайен.

Георги Готев | EURACTIV.com

 

Mоже да хареса още