Начало » Украинските българи призоваха Костадинов да бъде подведен под отговорност

Украинските българи призоваха Костадинов да бъде подведен под отговорност

by Toni
0 Коментар

Кметовете на общините с българско население в украинската Одеска област се обърнаха с писмо до българския парламент заради изявления на лидера на „Възраждане“ Костадин Костадинов, който настояваше за отделянето им в автономия. Лидерът на проруската партия заплаши, че ако дойде на власт ще депортира всички украински бежанци от България, което включва и украинските граждани от български произход.

Украинските българи казват, че те никога не са отправяли искания за автономия, но подобно поведение обслужват имперските стремежи на Русия, която използва темата за автономията с цел налагане на своето влияние и прокарване на териториални претенции. Те напомнят, че изучаването на български език в контролираните от украинските власти е свободно, докато руснаците са забранили изучаването на българския език в окупираните територии.

Още в началото на войната Украйна забрани на Костадинов да стъпва на украинска територия по сигнал на българските служби, че е руски шпионин. Историята бе разказана от самия Костадинов

Според лидерите на българските общности в Украйна поведението на Костадинов е “груба намеса във вътрешните работи на държавата Украйна, подкрепа за сепаратизъм и руска военна агресия срещу Украйна“.

“Припомняме, че едва след възстановяването на независимостта на Украйна през 1991 г. етническите българи получиха всички законодателни и фактически възможности да запазят своята идентичност, да изучават и развиват своя език и култура. Децата от етнически български произход могат да учат българския език като роден дори в условията на военно положение, след руската инвазия в Украйна, в условията на постоянен руски ракетен и въоръжен терор. От друга страна, изучаването на български език е забранено от руските окупатори на територията на Запорожка област, където също живеят нашите сънародници и чакат освобождението и връщането на украинската власт“, се казва в писмото.

Бесарабските българи пишат до Народното събрание, че украинската част на Бесарабия, Одеска област, е мултикултурен регион и че подобни сепаратистки изказвания на представител на българските власти обиждат не само българите в Украйна, живеещи в Бесарабия, но и гагаузите, молдовците , липованците, албанците, ромите, германците, арменците и другите народи, които живеят мирно заедно на тази територия повече от 200 години.

“Призоваваме българския парламент да осъди ръководството на партия „Възраждане“ в опитите му да се намесва във вътрешните работи на Украйна и да използва украинските етнически българи като инструмент за прикриване на своите мръсни политически интереси. Припомняме, че заради проруската си дейност той беше признат за враг на Украйна, изгонен от територията на страната ни, а Службата за сигурност на Украйна му наложи 10-годишна забрана за влизане“, се напомня в писмото.

В него се казва, че “етническите българи на Украйна защитават държавата и домовете си от агресора, защото руската окупация носи несправедливост и потисничество на всички народи, с изключение на руския“.

“Това наблюдаваме в окупирания Крим, в окупираните Мариупол, Бердянск и Мелитопол. Българите на Украйна, представители на нашите общности, се борят за свободата на своята страна и умират, защитавайки я. Още по-смущаващи са заплахите на лидера на партия „Възраждане“ за изселване на украински бежанци от територията на България. Това е грубо нарушение на човешките права, показва разпалване на вражда и омраза“, се допълва в писмото.

Сред десетките хиляди бежанци от Украйна, които в момента са в България, има хиляди украински граждани от български етнически произход.

“От началото на войната хиляди наши украински българчета студенти и кандидати постъпиха в учебни заведения в България и планират да продължат да се учат и живеят там. Разпалването на омразата към всичко украинско ще се отрази и на тях. Всичко това е грубо нарушение на европейските закони и споразумения, и двустрaнните договори за сътрудничество, всичко това може да влоши дългогодишната дружба и подобряване на отношенията между България и Украйна“, се казва в писмото.

В него се допълва, че престоят на Костадинов като председател на Комисията за българите в чужбина в 48-ото свикване на Народното събрание се превърна в срамна страница от историята на България.

“Българската общност в Украйна е най-старата и най-многобройна. Дейността на К. Костадинов начело на този важен комитет, неговата открита подкрепа на руската агресия, отнела живота на много граждани от български етнически произход и донесла разруха в домовете на нашите сънародници, е престъпление срещу човечеството и срещу българския народ както в България, така и извън нея“, допълва те.

https://euractiv.bg/

Mоже да хареса още