Начало » Унгария отложи ратификацията на членството на Швеция в НАТО

Унгария отложи ратификацията на членството на Швеция в НАТО

by Toni
0 Коментар

Унгарският парламент няма да ратифицира членството на Швеция в НАТО преди лятната ваканция, тъй като не е включил гласуването в дневния ред на сесията следващата седмица, съобщиха унгарските онлайн медии в сряда (28 юни).

Новинарските уебсайтове hvg.hu и index.hu съобщиха, че парламентът, доминиран от партията „Фидес“ на националистическия премиер Виктор Орбан, пак ще отложи гласуването, след като посочи влошаване на отношенията с Швеция.

Пресслужбата на парламента не потвърди информацията, като каза, че дневният ред на сесията следващата седмица ще бъде финализиран на заседание на парламентарната комисия в четвъртък.

В публикация във Facebook депутатът от лявата опозиция Агнес Вадаи каза, че Орбан няма да постави гласуването за присъединяването на Швеция към НАТО в дневния ред следващата седмица. Шведското външно министерство не отговори на исканията на Ройтерс за коментар.

Швеция и Финландия се отказаха от десетилетия военна необвързаност след нахлуването на Русия в Украйна миналата година, търсейки по-голяма сигурност чрез присъединяване към НАТО. Финландия стана член на НАТО през април, но процесът е по-бавен за Швеция.

Стокхолм си постави за цел да се присъедини на срещата на върха на алианса на 11-12 юли и макар че има силна подкрепа от други членове, включително Съединените щати, Турция и Унгария досега се въздържаха от ратификация.

Процесът на ратификация на Унгария е блокиран в парламента от миналия юли, а Орбан изрази загриженост за членството на Швеция и Финландия в НАТО за първи път през февруари.

Наред с други критики, той обвини и двете страни в разпространение на „откровени лъжи“ за демокрацията и върховенството на закона в Унгария, въпреки че унгарските депутати одобриха кандидатурата на Финландия в края на март.

Орбан е в спор с Европейския съюз от години заради критиките на ЕС към резултатите на Унгария по отношение на стандартите за демокрация и върховенство на закона, откакто Орбан встъпи в длъжност през 2010 г.

През април началникът на кабинета на Орбан призова Швеция да предприеме стъпки за повишаване на доверието, като каза, че отношенията между Стокхолм и Будапеща са на доста ниска точка.

Междувременно комисията по външни отношения на Сената на САЩ обяви на 14 юни, че блокира продажбата на оръжие на Унгария на стойност 735 милиона долара, защото нейното правителство отказва да одобри кандидатурата на Швеция за членство в НАТО.

euractiv.bg/

Mоже да хареса още