Начало » Урок на тема „Януари – месец на българските писатели“ се проведе в Българско училище „Свети Паисий Хилендарски“ в Ървайн

Урок на тема „Януари – месец на българските писатели“ се проведе в Българско училище „Свети Паисий Хилендарски“ в Ървайн

by Toni
0 Коментар

Интерактивен урок на тема „Януари – месец на българските писатели“ се проведе в Българското училище (БУ) „Свети Паисий Хилендарски“ в гр. Ървайн, Калифорния. Това споделиха от образователната институция за рубриката „БГ Свят“ на БТА.

Урокът е част от по-голяма инициатива на училището, чрез която в продължение на цялата 2024 година учениците ще имат възможността да се запознаят с биографиите и творчеството на български поети, писатели и краеведи.

През месец януари гимназиалният клас на БУ „Свети Паисий Хилендарски“ опозна живота, дейността и облика на Алеко Константинов, Любен Каравелов, Пейо Яворов и Христо Ботев. Учениците разказаха чрез авторски проекти за писателите, а след това се отправиха на виртуални разходки до къщите им, днес превърнати в музеи. Виртуалното пътешествие се превърна и в повод за коментари, свързани с архитектурата, бита и устройството на българските домове от 18. и началото на 19. век.

Във втората част от тематичния урок, възпитаниците на училището четоха откъси от „До Чикаго и назад“, „Българи от старо време“, „На прощаване в 1868“ и „Заточеници“. Използвайки познанията си по литература, учениците успешно направиха паралел между стихотворенията на Христо Ботев и Пейо Яворов, базиран на мотива за сбогуването, който откриха и в двете творби.

Това не е първата подобна инициатива, която преподавателският екип на БУ „Св. П. Хилендарски“ в гр. Ървайн организира. Уччебното заведение е отворило врати през 2016 г. и до днес продължава да предлага на своите ученици, както часове по български език и литература, история и география, така и разнообразни извънкласни дейности, чрез които децата имат възможност да развиват талантите си и да опознават българските традиции.

bta.bg

Mоже да хареса още