Начало » Фестивалът на българската книга в Брюксел създаде другото лице на България

Фестивалът на българската книга в Брюксел създаде другото лице на България

by Toni
0 Коментар
Шестото издание на Фестивала на българската книга в Брюксел, отново събра едни от най-важните личности в съвременната българска литература.
Сред участниците бяха създателят на едни от най-красивите книжни корици Дамян Дамянов и преводачката на „Времеубежище“ Анджела Родел (романът на Георги Господинов, който спечели престижната награда „Международен Букър“).

Сред другите автори бяха Емине Садкъ, Тодор П. Тодоров, Елена Алексиева, Мария Донева и Иван Ланджев. Специално участие взе френската преводачка и българист Мари Врина.

„В момента ние виждаме една друга България, която излиза с лицето с в чужбина и „Керван за гарвани“ ме доведе до тази друга културна България, каза за „Понеделник вечер“ Емине Садкъ, автор на книгата „Керван за гарвани“.

„Вълнуващо е това шесто издание, защото когато започвахме, не очаквахме докъде ще стигнем, сподели за БНР Рада Ганкова – програмен директор на фестивала.

„Фестивалът е вече много популярен, имаме общност. Хората отсега ме питат какво ще правим догодина, кой ще участва, кои ще са гостите. Така се създаде една общност, която свързва Брюксел и България“, допълни Ганкова.

Тази година във фестивала участваха и преводачи, които да говорят за българската литература по света, защото темата стана много актуална покрай „Времеубежище“, каза още Ганкова.

„За преводача, ако си свършим добре работата си, читателят не мисли за нас. За мен е важно читателят да се потопи в света на романа, в психиката на героите и да не мисли за друго“, коментира и Анджела Родел за „Понеделник вечер“. Тя е преводачът на много книги, но и на „Времеубежище“.

„За първа година съм тук на фестивала и оценявам това, което е успяла да направи българската общност за тези шест години в Брюксел. Нещо, което трябва да се посочи като пример за българските диаспори по света в опазване на българското слово“, посочи за „Понеделник вечер“ Радослав Бимбалов. Той представи романът „Екстазис“.
„За трети път съм на българския фестивал в Брюксел и тогава също се изумих колко много могат да направят хората само с ‘гол ентусиазъм’ „, каза за БНР Елена Алексиева. Тя представи новият си роман – „Вулкан“.

„Шест години вече фестивал, това чак ме плаши. Толкова голямо място заема вече този фестивал сред българската общност тук. Още щом свърши ме питат кога ще има следващо“, коментира за „Понеделник вечер“ Таня Станева – президент на „Българската културна асоциация“ в Белгия.

„Сигурна съм, че винаги ще има нови неща, които да извадим, да направим още събития на следващите фестивали. Щастлива съм от нашите гости, които са твои само за тези два дни, това е огромно богатство“, допълни още Станева.

Тя разказа колко добра организация е необходима за подготовката на такива фестивали, „но вече имаме опит, става по-лесно и фестивалът вече си знае своят път, макар, че подготовката започва още от началото на всяка година“, добави Станева.

Mоже да хареса още