Начало » Френското правителство: Партията „Алтернатива за Германия“ е заплаха за европейската стабилност

Френското правителство: Партията „Алтернатива за Германия“ е заплаха за европейската стабилност

Заключенията на конгреса, заедно със сравнително силната позиция на партията в социологическите проучвания, предизвикаха безпокойство във Франция. Министър Бун каза пред тв LCI часове след публикуването на заключенията, че германската крайна десница е „основана на омраза към изкупителна жертва“. [CLEMENS BILAN/EPA-EFE]

by Toni
0 Коментар

Германската крайнодясна партия „Алтернатива за Германия“ (AfD), чийто партиен конгрес този уикенд заяви, че ЕС се е провалил, е „основана върху омраза“ и се стреми да „унищожи това, което вече съществува“, каза френският министър на ЕС Лорънс Бун в понеделник (7 август).

Членовете на AfD се събраха в рамките на два последователни уикенда (29-30 юли и 5-6 август), за да приемат обща политическа платформа преди европейските избори през 2024 г. Водещият евроскептичен евродепутат от AfD Максимилиан Кра бе избран миналата седмица да ръководи кампанията на партията.

Заключенията на конгреса, публикувани в неделя (6 август), описват ЕС като провал и призовават за „федерация на нациите на ЕС“. Партията обаче не призова за „разпускане“ на ЕС – радикална позиция, излъчена в по-ранен проект.

Очаква се AfD да се представи особено добре на предстоящите избори за ЕС през 2024 г., като е втора вдясно след дясната, консервативна ХДС и далеч пред лявоцентристката социалдемократическа партия СДП на сегашния канцлер Олаф Шолц.

Заключенията на конгреса, заедно със сравнително силната позиция на партията в социологическите проучвания, предизвикаха безпокойство във Франция. Министър Бун каза пред тв LCI часове след публикуването на заключенията, че германската крайна десница е „основана на омраза към изкупителна жертва“.

Тя разкритикува „проруската, а не проукраинската“ позиция на партията: „Русия е готова да африканските страни да гладуват, за да дестабилизира света, [а подкрепата на AfD за Кремъл] е тревожна“, каза тя, добавяйки в X (бивш Twitter), че партията е „опасност за европейската стабилност“.

AfD винаги е била скептична по отношение на санкциите на ЕС, наложени срещу руския режим след пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна през февруари 2022 г. Тази позиция се споделя от техните френски крайнодесни колеги от Националното сдружение (RN), които бяха обвинени в поддържане на „специални връзки“ с Русия, в доклад на френския парламент, публикуван през юни.

Неправителствената организация „Проект за докладване на организираната престъпност и корупцията“ (OCCRP) разкри през февруари 2023 г., че членовете на AfD са смятани от Кремъл за проруски настроени и използвани за разпространение на положителен разказ за анексирането на Крим от Русия.

Евродепутатите от AfD са членове на групата „Идентичност и демокрация“ (ИД) на Европейския парламент от 2019 г., но партията като цяло никога не е била официален член. Конгресът на AfD заключи, че ще формализира членството си в ИД през 2024 г.

AfD е „непокритото и радикално лице на европейската крайна десница“ с една цел в ума, каза Бун пред LCI: „Разрушете ЕС без алтернативен проект“.

Реториката срещу ЕС винаги е била част от ДНК на AfD, каза Уве Юн, политолог, за EURACTIV Германия в интервю в петък (4 август). Самото му създаване през 2013 г. изглеждаше като критика за справянето на ЕС с тогавашната криза на еврото, преди да премине към по-големи въпроси като имиграцията.

Противопоставяйки се на крайнодесен дневен ред, държавите-членки трябва да убедят гласоподавателите, че ЕС работи и показва солидарност по въпроси като горски пожари, наводнения и ваксини, добави министърът.

Mоже да хареса още