Начало » Цветелина Пенева: Времето е достатъчно, за да се организират избори с машинно гласуване

Цветелина Пенева: Времето е достатъчно, за да се организират избори с машинно гласуване

Според нея ще има затруднения в преброяването на два вида преференции

by Toni
0 Коментар

Изборният кодекс има определени недостатъци, необходими са промени, смята председателят на Обществения съвет към ЦИК

Цветелина Пенева: Времето е достатъчно, за да се организират избори с машинно гласуване. Според нея ще има затруднения в преброяването на два вида преференции.

На предстоящите избори машинен вот ще има. Това заяви пред БНР Цветелина Пенева, председател на Обществения съвет към ЦИК.
Тя напомни, че вече приключи процедурата по удостоверяване на съответствието на машините. Това се прави, за да се гарантира максимална степен на прозрачност и че всичко, което се случва с машинното гласуване, е добре защитено, обясни Пенева и подчерта, че винаги нещата могат да се свършат още по-добре и даде някои препоръки. Но този път процедурата протече с една доста голяма степен на прозрачност, изтъкна председателят на Обществения съвет в интервю за предаването „Преди всички“.
Тя отбеляза също, че сега ситуацията е коренно различна от тази на предишните местни избори:
Имаме достатъчно време машините да бъдат инсталирани със софтуера, който беше генериран. Имаме и хеш код. Времето е достатъчно, за да се организират избори с машинно гласуване„.
За избирателя няма да е по-сложно от всеки друг избор, на който е гласувал в предходни години, категорична бе Цветелина Пенева. По думите ѝ основният акцент е насочен към това да се обяснява на гражданите как да използват хартиената бюлетина, защото на последните местни избори процентът на недействителните бюлетини в някои общини беше смущавало висок. Неумението на гражданите да използват хартиената бюлетина, избирайки само преференция, без да маркират партия, води до голяма част от недействителните бюлетини, уточни тя и подчерта, че при машинното гласуване няма недействителни бюлетини.
Пенева посочи, че в областите са изпратени машини с демонстрационен софтуер, за да може хората да се запознаят как да упражнят правото си на глас. Тя апелира хората да четат внимателно при гласуване:
Всичко е направено много лесно. Нещата не са сложни и не са по-различни от последните местни избори. Българите, които отиват да гласуват, вече са се научили да гласуват както с хартия, така и с машини и се надявам да не видим този голям брой недействителни бюлетини“.
Ако един гласоподавател има право да участва само в изборите за народни представители, той има възможност да упражни правото си на глас само с хартиена бюлетина, припомни Цветелина Пенева. И обясни това с факта, че машината допуска да се гласува и на двата вида избори.
Според нея за секционните комисии ще има затруднения и те ще бъдат в преброяването на два вида преференции. По думите ѝ това е действие, което членовете на секционните комисии не са правили досега. Ако се спазват методическите указания и се работи стегнато, ако работата бъде разпределена правилно, процесът няма да е толкова усложнен, смята тя.
Цветелина Пенева заяви категорично, че Изборният кодекс има определени недостатъци и са необходими промени в него. Според нея трябва да се разгледа номинацията на членовете на секционните комисии. Те се назначават от парламентарно представени политически сили на квотен принцип, обясни тя и добави, че този начин се пренася и нагоре по редицата. Решенията и на районните комисии, и на ЦИК се приемат с мнозинство от 2/3, даде пример тя.
Цялото интервю на Илия Вълков с Цветелина Пенева в предаването „Преди всички“ чуйте в звуковия файл.

 

По публикацията работи: Анастасия Крушева

Mоже да хареса още