Начало » Цитат на деня: Появата на Главчев във Външно е все едно шефът на футболния съюз да оглави Сметната палата

Цитат на деня: Появата на Главчев във Външно е все едно шефът на футболния съюз да оглави Сметната палата

by Toni
0 Коментар

Появата му (на служебния премиер Димитър Главчев – бел. ред.) в Министерството на външните работи може да се приравни с това председателят на БФС (в момента Георги Иванов-Гонзо – бел. ред.) да управлява Сметната палата. Трябва да имаш компетентност в тази област, за да можеш да я управляваш. Ако човек си дава сметка за компетентностите си, не би се хванал, освен ако не е под натиск на нещо, изцяло извън неговите разбирания.“ Това коментира бившият външен министър в правителството на Сергей Станишев Ивайло Калфин пред БНР.

Днес президентът Румен Радев издаде указ за предложените промени в състава на служебното правителство на Димитър Главчев. Главчев вече ще бъде и външен министър. Той беше избран за шеф на Сметната палата в края на юли 2023 г. и избран за служебен премиер по новите правила в края на март.

Според Калфин това е подигравка с цялата дипломатическа служба.Попитан защо ведомството се превръща в ябълката на раздора вече във втори кабинет, Калфин заяви: „Няма нито един аргумент външното министерство да бъде нещо спорно, защото няма спорове по външната политика и има единомислие в държавата по нея. Очевидно е, че интересите са някъде другаде и Външно се използва за прикриване“, подозира той.

dnes.bg

Mоже да хареса още