Начало » Чехия иска от ЕС забрана на вноса на руско и беларуско зърно

Чехия иска от ЕС забрана на вноса на руско и беларуско зърно

by Toni
0 Коментар

Чехия ще предложи забрана на вноса на руско и беларуско зърно да влиза в ЕС на Европейския съвет тази седмица, съобщи министърът на земеделието Марек Виборни.

Лидерите на държавите-членки на ЕС ще се срещнат на Европейския съвет в четвъртък и петък, а селското стопанство ще бъде на първо място в дневния ред.

„Руските или беларуските стоки нямат място в Европа. Не виждам причина руското зърно да е в Европа. Убеден съм, че никой не трябва да подкрепя един агресор, като купува зърно от него. Това е, което ще защитавам в ЕС“, заяви Виборни.

„Ще настояваме зърнените и маслодайните семена да бъдат в списъка със санкции и да не се внасят в Европа“, добави той.

Според проектозаключенията лидерите на ЕС трябва да се споразумеят за значението на силния и устойчив селскостопански сектор за продоволствената сигурност и трябва да се върнат „към настоящите предизвикателства в селскостопанския сектор и опасенията, изразени от фермерите“. Излишъкът от зърно от Украйна и Русия и поевтиняването му са сред ключовите проблеми.

Освен срещата на Европейския съвет тази седмица, Виборни ще има възможност да повдигне въпроса по време на следващия Съвет по земеделие и рибарство, който ще се проведе на 26 март.

Според него няма риск от значително покачване на цените на храните след евентуална забрана за внос на руско зърно.

„Чехия има излишъци за износ. Имаше излишна реколта в световен мащаб“, добави той.

„Европейската комисия оценява възможността за въвеждане на ограничения върху вноса на селскостопански продукти от Русия в Европейския съюз. Въз основа на това Комисията скоро ще излезе с предложение“, се казва в текста на разговора между председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и полския премиер Доналд Туск на 15 март .

Подобни коментари направи полският комисар по земеделието Януш Войчеховски.

„Когато Русия използва храната като оръжие, трябва да реагираме. Русия ще изнесе над 50 милиона тона пшеница. Когато една държава има една четвърт от целия износ на пшеница, това може да дестабилизира ситуацията. И това се случва“, каза той пред полските медии в петък.

Миналия месец Латвия въведе едностранна търговска забрана за руски селскостопански внос и Туск предложи подобни мерки да бъдат предприети в Полша.

Евродепутатите от различни политически партии също подкрепиха идеята по време на дебата миналата седмица в Страсбург.

Mоже да хареса още