Начало » Шалапатова: Близо 145 000 млади нито учат, нито работят. Неактивните на пазара на труда са 1 050 000

Шалапатова: Близо 145 000 млади нито учат, нито работят. Неактивните на пазара на труда са 1 050 000

by Toni
0 Коментар

Неактивните хора на пазара на труда между 15 и 64-годишна възраст са един милион и петдесет хиляди. Младите хора, които нито учат, нито работят, са близо 145 000. Търсим адекватна заетост на тези хора, работим и по плана с мерки за облекчаване на вноса на работници от чужбина, заяви при откриването на трудова борса във Велико Търново министърът на труда и социалната политика Иванка Шалапатова.
Парите за увеличението на социалните плащания за догодина след увеличението на минималната работна заплата са предвидени от Министерството на финансите, бюджетната процедура все още не е приключила, заяви още тя, но не посочи какво е поисканото от министерството ѝ число за тези разходи в държавния бюджет.

„Правим преглед на това до колко са адекватни всички форми на социално подпомагане, до колко са адекватни всички съществуващи социални услуги“, посочи Шалапатова.

Заетостта е един от начините за подобряване на социалното положение на българите, посочи социалният министър и допълни, че все още има голям финансов ресурс по различните програми за работодателите – да адаптират работни места за хората с увреждания.

Продължава работата по плана между различните министерства и държавни институции за улесняване на вноса на работници от чужбина за отраслите, които не могат да си намерят кадри у нас. Предстои той да бъде консултиран със синдикатите и работодателските организации, посочи Шалапатова:

„Нашата цел е да има адекватно покриване на потребностите на пазара с качествена работна ръка, която трябва да работи на достатъчно достойно ниво на възнаграждение“.

27 работодатели търсиха днес кадри на трудова борса във Велико Търново. Безработицата в старата ни столица е 2,8 процента и много от работодателите се налага да търсят работници от съседните общини.

Пазарът на труда във Велико Търново е сложен, заради ниското ниво на безработицата, но и на хората с високо образование. На тези с основно и средно им е трудно да срещнат очакванията си с изискванията на работодателите.

Агенцията по заетостта започна организацията на трудови борси под мотото „Да работиш (е) яко“. Резултатите от първите две са обнадеждаващи, заяви Смилен Вълов – изпълнителен директор на Агенцията по заетостта:

„Имаме над 1000 човека, които участваха, над 60 работодателя, над 600 проведени интервюта, над 400 заявени работни места. В момента това е начинът, по който ние се опитваме да подпомогнем бизнеса, за да намери своите работници. Вече работодателите предлагат достатъчно пакети за мобилност. Агенцията по заетостта има активна схема за квалификация на безработни и на търсещи работа лица за дигитални компетенции, схема за субсидирана заетост за младежи до 29-годишна възраст. Давайки преференции за работодателите, се опитваме да привлечем част от хората, които са неактивни, не са регистрирани. Над 40 000 неактивни сме активирали през последната година – това са хора, които нита са учили, нито са работили. Над 20 000 от тях са започнали работа с наше посредничество“.

bnr.bg

Снимка: Здравка Маслянкова

Mоже да хареса още