Начало » Шолц предупреди, че изборен триумф на крайната десница би бил заплаха за бъдещето на ЕС

Шолц предупреди, че изборен триумф на крайната десница би бил заплаха за бъдещето на ЕС

by Toni
0 Коментар

Десните популистки партии ще унищожат просперитета и ценностите на Европейския съюз, предупреди германският канцлер Олаф Шолц, преминавайки към режим на предизборна кампания на събитие на европейските социалисти в Букурещ този уикенд.

Социалдемократическите партии са на второ място преди изборите за ЕС през юни, а крайнодесните и консервативните партии отбелязват значителни победи. В социологическите проучвания партията на канцлера изостава след дясноцентристкия Християндемократически съюз и крайнодясната „Алтернатива за Германия“.

Шолц предупреди в Букурещ за последствията от евентуален триумф на  крайната десница.

„Десните популисти водят кампания срещу нашата обединена Европа и нейните ценности“, посочи той.

„Те са готови да унищожат това, което сме изграждали в продължение на десетилетия и заплашват нашия просперитет, изграден на нашия общ европейски пазар.“, заяви канцлерът.

Икономическият риск, породен от възхода на крайната десница, остава актуален, защото крайната десница е особено силна в бивша Източна Германия, която изостава икономически от Запада.

Шолц по-рано предупреди, че враждебността на „Алтернатива за Германия“ към имиграцията ще възпре инвестициите и талантите. Партията се заиграва и с идеята за излизане от ЕС.

Близо три четвърти от представителите на бизнес асоциациите, анкетирани в скорошно проучване, не виждат практически никакво припокриване с политиката с „Алтернатива за Германия“, а мнозина се опасяват, че партията е „риск за икономиката“.

Крайнодясната заплаха е ключова тема за германските социалдемократи в кампанията, която все още не е набрала скорост два месеца преди изборите.

За разлика от популистите, европейските социалдемократи са „тези, които защитават това, което сме постигнали в Европа“, каза Шолц в Букурещ.

Канцлерът също така използва първата си поява в предизборната кампания, за да привлече подкрепата си за социалистическия водещ кандидат Николас Шмит, който също присъства на събитието в Букурещ.

Шолц каза, че по време на криза хората се нуждаят от социална Европа, за която се застъпва Шмит, който е еврокомисар по заетостта и социалните права.

Mоже да хареса още