Начало » Явор Божанков: Нови избори няма да дадат радикално нова картина

Явор Божанков: Нови избори няма да дадат радикално нова картина

"Повече от десетилетия и регулатори, и органи са подреждани на строго партиен принцип. Затова темата е толкова болезнена"

by Toni
0 Коментар

В меморандума е записано – без партийни кадри, без ярки политически фигури в държавните регулатори. Ако ГЕРБ не са съгласни, очакваме да видим те какво предлагат. Тогава всяка формация преценява дали си заслужава това управление да продължи или не. За мен би било абсурдно, ако новите избори почиват само на база това, че двете формации не могат да определят един работещ механизъм за попълването на държавните регулатори„.

 

Това коментира пред БНР депутатът от ПП-ДБ Явор Божанков. Според него едни нови избори няма да дадат радикално нова картинаМоже би същите хора ще трябва да седнат и да проведат отново този разговор, но вече на доста висока цена за самата държава, смята той.

„Реформи са направени, закони са приети. Промените в Конституцията, спецсъдилищата бяха закрити, при комисията за Нотариуса стана ясно за масово подслушване, потенциален рекет – неща, които мислим, че са останали в миналото, но дали те не са пренесени и в момента в други органи, след като различни хора са преместени на различни места. Огромни неща стоят пред нас, но за да ги разрешим и да имаме доверие в съдебната система, трябва да изберем нов ВСС, трябва да сме сигурни, че новата антикорупционна комисия функционира, а това зависи от факта, че сме изпратили или не сме нови хора с безупречна репутация, с етични качества, с морал, в който хората нямат съмнение“, коментира депутатът в интервю за предаването „Преди всички“.

По думите му предложения за реализиране на тези въпроси са заложени в меморандума, изпратен до ГЕРБ. Очакваме днес да видим как те си представят следващите 9 месеца на държавата, каза той.

Не е разговор за регулатори, за квадратчета – на една или друга партия да си попълни партийните кадри. От тези регулатори зависи дали ще има монополи в горивата, картели на пазара, ще има ли произвол на мобилните регулатори. Джобът на всеки български гражданин зависи от това как функционират регулаторите. За нас те не функционират добре в момента„, изказа мнение Явор Божанков. По думите му този процес трябва да е прозрачен:

В момента, ако отидем на преговори с ГЕРБ, не е ясно как ще бъдат избрани тези хора„.

„Мнозинството се подкрепя от 2 формации. Ако ГЕРБ иска трета формация да участва в управлението, да направят формално предложение и да е ясно, че те искат това или не го искат“, призова още той и добави, че от ГЕРБ са отхвърлили меморандума без конкретни аргументи.

Според него службите ни не функционират добре и те трябва да бъдат реформирани. „Никой не е казал, че трябва да станат „нашите“, това са изопачени думи“, отбеляза Божанков. По думите му истината е, че повече от десетилетия и регулатори, и органи са подреждани на „строго партиен принцип“. Затова, според него, и темата е толкова болезнена.

Съдебната система винаги е пред скоби. Без работещи органи, няма да стигнем до никъде„, подчерта той и декларира, че не са готови да допуснат компромис в този случай:

„Ако ГЕРБ не са готови да направят тази крачка и да довършат тази реформа докрай, темата „борба с корупцията“ „съдебна система“ е темата, която определя наистина дали си заслужава продължаването на този кабинет или не“.

Според Божанков не е уместно Борислав Сарафов да е на работа, докато се споменава името му около случая с Нотариуса. „Ние този призив вече го отправихме. Съдебната система ако не реши този свой проблем, ние можем да си останем само с призивите“, каза той.

Явор Божанков беше и член на временната комисия за изясняване на фактите около полицейското насилие на протеста срещу БФС през ноември миналата година. Комисията вече приключи своята работа с изводи за остарели закони и препоръки за промени. Според него тази комисия е била политизирана от опозицията в опит да уязвят новия кмет на София. Комисията трябва да излезе със системно решение, като идентифицира пропуските, категоричен бе той. По думите му трябва да е ясно кой носи отговорност. След като законът не е достатъчно категоричен, той трябва да бъде променен, смята депутатът от ПП-ДБ.

Mоже да хареса още