Начало » България проучва износа на отработено ядрено гориво във Финландия

България проучва износа на отработено ядрено гориво във Финландия

by Toni
0 Коментар

България търси опции къде да изнася отработеното ядрено гориво от АЕЦ „Козлодуй“, след като стана ясно, че в момента няма определено населено място на територията на страната за изграждане на хранилище, нито решение на Министерския съвет.

Служебният министър на енергетиката Владимир Малинов съобщи по време на изслушване в парламента в петък, че се проучва възможността да се погребва отработено ядрено гориво от АЕЦ „Козлодуй“ във Финландия.

„Във всички страни, които развиват ядрена енергетика, се работи по проекти, свързани с погребването на отработено ядрено гориво, както и за дълбокото геоложко съхранение на високорадиоактивни отпадъци. Това е изискване и към държавите членки на Европейския съюз“, обясни Малинов и допълни, че енергийното министерство  проучва опита на  държави, които са в по-напреднала фаза  в този процес, като Финландия, Швеция, Франция и Швейцария.

„Това, което ние имаме като очаквания, е, че първата държава, която ще има вече изградено такова хранилище за дълбоко съхранение на ядрено гориво, ще бъде Финландия“,  посочи служебният министър.

В осъвременената стратегия за съхранение на радиоактивни отпадъци – не само от АЕЦ „Козлодуй“, но и от медицинските и други дейности, трябва да бъде изградено хранилище за радиоактивни отпадъци до 2050 година.

Малинов поясни, че мястото ще бъде избрано след оценка за въздействие върху околната среда,  както и че ще се проведе кампания за информиране на обществото и местните власти. Той категорично заяви, че в момента няма определени територии за проучване.

„Според предварителни анализи е установено, че най-подходящото място е Мизийската плоча на територията на Северна България, но няма извършвано дълбоко геоложко проучване“, обясни той.

По време на изслушването от БСП и „Възраждане“ заявиха, че смятат, че проблемът идва от новия договор за доставка на ядрено гориво от „Уестигхаус“, който не предвижда извеждане на отработеното ядрено гориво. Министърът обясни, че въпросът за дълбоко геоложко съхранение стои и по отношение на руското гориво.

„Диверсификацията ще продължи. Съхранението на вече отработените касети от Пети блок не се съдържа като такъв ангажимент в договора с „Уестингхаус“, но това се отнася и за отработеното досега руско гориво“, каза Малинов и добави, че има наложени санкции от ЕС заради войната в Украйна, с които трябва да се съобразяваме

Според депутата Мартин Димитров (ПП-ДБ) проблеми с извозването на ядреното гориво от АЕЦ „Козлодуй“ към Русия има още преди войната  в Украйна.

Досега в някои медии се спекулираше с избора на място за изграждане на хранилище. Миналия месец започна подписка срещу изграждането на съоръжение за ядрени отпадъци от АЕЦ „Козлодуй“ в село Сумер. Появи се информация, че монтанското село е избрано като възможен вариант за съхранение на ядрени отпадъци, като теренът за евентуално хранилище се намира на километър и половина източно от Сумер в посока Враца.

Появи се и информация, че ядрени отпадъци може да бъдат заравяни в Добруджа или Странджа.

Заради усложнената геополитическа ситуация заради руската инвазия в Украйна от 2022 г. не изнасяме отработено ядрено гориво към Русия.

Извозването и съхраняването на горивните касети от блоковете на АЕЦ „Козлодуй“ се извършваха по договори с руската държавна компания „Маяк“ и ГХК, което е част от ядрения холдинг „Росатом“. Междувременно Федералната служба за технически и експортен контрол на Русия временно отне лиценза за внос на отработено ядрено гориво на  „Маяк“ заради войната в Украйна.

Mоже да хареса още