Начало » Васил Тончев: ПП-ДБ няма да се съгласят на „коалиционно споразумение“

Васил Тончев: ПП-ДБ няма да се съгласят на „коалиционно споразумение“

"След 9 месеца ще имаме и друга геополитическа обстановка и ще бъде променена цялостната картина"

by Toni
0 Коментар

„Силите в пленарната зала са ясни – там има отчетливо мнозинство. Две неща предварително бяха ясни – едното е, че няма да има избори и другото – от двете страни ще бъдат пуснати страшно много димкиза да се замъгли теренът.“

Това мнение изрази пред БНР социологът Васил Тончев от „Сова Харис“.

Според него димките са „във всеки сектор, във всяко министерство, в цялото разпределение между двете структури, в излъчването към обществеността“.

Напрежението идва от това как да стане преразпределението и всеки да има по-големи предимства, допълни социологът. Според него управляващата сглобка е резултат на външни фактори, които не са се променили.

Президентът ще действа така, „че ротацията да се извърши преди да се отнеме възможността да има избори 2 в 1„, коментира Васил Тончев в предаването „Хоризонт до обед“.

 

 

„Ако ротацията продължи по-дълго, би могло да се наложи да има европейски избори и веднага след тях – парламентарни, което няма да се приеме добре от хората. Ще гледа да избегне тази възможност, теоретична, тоест, до първата третина на април според графика, който той ще налага, трябва да бъде извършена. Политическата аритметика няма как да бъде избегната.“

Тончев каза, че управляващите са близо до намиране на общата формула, но прогнозира, че трудно ще се разберат за съдебната система, където по думите му „има страшно много червени линии“, „там се намесва и ДПС“, а решенията се вземат с квалифицирано мнозинство.

Ще остане много сериозен проблем за разрешаване и от трите партии, които трябва да направят това квалифицирано мнозинство.“

„Ще има корекции. Сега на ход са ПП и ДБ. В две неща няма да се съгласят. Едното е с пропаганден характер – това да се нарича коалиционно споразумение. Другото е в продължителността на това споразумение. Ще го сведат за следващите 9 месеца. Все още нямат пълното доверие на ГЕРБ и затова ще си сложат тази времева контрола. С тези корекции останалото ще бъде прието“, смята Васил Тончев във връзка с предложения от ГЕРБ проект за коалиционно споразумение и меморандума на ПП-ДБ, отправен към партньорите в управлението преди това.

Той допълни, че „след 9 месеца ще имаме и друга геополитическа обстановка и ще бъде променена цялостната картина„.

Mоже да хареса още