Начало » Еврокомисията поиска информация за сделката между България и Турция за доставка на природен газ (обновена)

Еврокомисията поиска информация за сделката между България и Турция за доставка на природен газ (обновена)

by admin1
0 Коментар

За разследване от Европейската комисия (ЕК) на сделката между българския газов оператор „Булгаргаз“ и турската енергийна компания „Боташ“ съобщи порталът ICIS. Съмненията са за възможни нарушения на правилата на ЕС за конкуренцията.

*Статията е обновена в 17.10 с информация от Европейската комисия, която съобщи на брифинг, че поискала информация за сделката. След това ще прецени дали има нужда да я разследва или ще затвори казуса.

Пред Би Ти Ви председателят на парламентарната енергийна комисия Делян Добрев също нарече процедурата „разследване“, като уточни, че по негова информация то е започнало преди няколко месеца.

Спорна в случая е възможността „Булгаргаз“ да е единственото дружество в ЕС, което има достъп до природен газ чрез турската инфраструктура. Така то може да действа като единствен посредник за доставки на турски природен газ за региона.

Европейските институции са поискали от „Булгаргаз“ да изпрати всички документи, свързани със споразумението за доставка с „Боташ“. Българската компания ще трябва да изпрати и информация за договорите, които са сключени или са в процес на договаряне, при които „Булгаргаз“ може да действа като изключителен представител или дистрибутор за доставка на газ в България или другаде в ЕС.

Споразумението между „Боташ“ и „Булгаргаз“ беше подписано в началото на годината, когато на власт беше служебният кабинет на Гълъб Донев. Договорът е валиден за срок 13 години. По информация на „Капитал“ „Булгаргаз“ не получава достъп до турската преносна мрежа, а само право да разтоварва танкери на конкретно посочен терминал и да получи същото количество природен газ на границата си, в точка Странджа/Малкочлар.

Държавната компания се е ангажирала да плати 3.8 млрд. лв. само за такси на „Боташ“ за периода на споразумението, при това независимо дали внася газ или не. За разлика от „Булгаргаз“, турската „Боташ“ получава пълен достъп до българския газов пазар и преносна мрежа, като дори ще има право да доставя на крайни клиенти, като може да измести изцяло „Булгаргаз“. При прекратяване на споразумението „Боташ“ има право на неустойка, която е равна на пълния размер на дължимите такси за целия оставащ срок. „Булгаргаз“ няма право на неустойки.

Сделката между двете компании беше разкритикувана от настоящия премиер Николай Денков в началото на август. Според него договорът е неизгоден за България. Заради тези му думи служебният енергиен министър Росен Христов обяви, че обмисля да го съди за думите мy.

Mоже да хареса още