Начало » ЗАПОЧНА ИЗГРАЖДАНЕТО НА ХИБРИДНА ВЕИ ЦЕНТРАЛА С БАТЕРИИ КРАЙ ЯМБОЛСКОТО СЕЛО ТЕНЕВО

ЗАПОЧНА ИЗГРАЖДАНЕТО НА ХИБРИДНА ВЕИ ЦЕНТРАЛА С БАТЕРИИ КРАЙ ЯМБОЛСКОТО СЕЛО ТЕНЕВО

by Toni
0 Коментар

Започна изграждането на хибридна ВЕИ централа край ямболското село Тенево, съобщиха от пресцентъра на община Тунджа. Първият етап от нея е фотоволтаичният парк „Тенево солар“, който ще включва вятърни турбини и батерии за съхранение на енергия. Очаква се тази фаза да бъде въведена в експлоатация в началото на 2025 г., а другите два етапа ще се реализират в следващите пет години.

Проектът е съвместна инвестиция на датската компания Еurowind Energy и базираната във Виена Renalfa IPP, чрез общото им дружество EURA IPP. Хибридната централа щe ce изгражда нa територията на община Тунджа върху ĸyпeни oт държавата 2300 дка в района на бившото летище Teнeвo.

„Тенево солар“ е хибриден проект от три основни части. Първата е фотоволтаичната централа от 237 мегавата инсталирана мощност. Втората е съоръжение за съхранение на енергия с 250 мегавата присъединена мощност и 500 мегаватчаса капацитет на съхранение на енергия. Третата е вятърен парк с общ капацитет 250 мегавата.

Съоръженията ще работят като един общ комплекс за генериране на чиста енергия и са първият проект от такъв мащаб не само у нас, но и на Балканите, както и огромна стъпка в реалната енергийна трансформация. Само соларната част на проекта може да задоволи напълно годишната консумация на около 100 000 домакинства с чиста енергия, обявиха инвеститорите.

„Това ще е първата хибридна генериращата мощност от този тип в страната и един от най-мащабните и сложни проекти за чиста енергия на Балканския полуостров. Той на практика доказва, че възобновяемата енергия има водеща роля в енергийната трансформация на въглищните региони и ще даде силен тласък на зеления преход в България“, отбеляза Елена Маркова, изпълнителен директор на „Тенево солар“.

„За проект от такъв мащаб – 237 мегавата инсталирана мощност, това е изключително постижение, коментира Константин Ненов, член на съвета на директорите на „Тенево Солар“.

„Този мащабен проект ще бъде положителен знак за бъдещи инвеститори и съм уверен, че в процеса на изграждане на фотоволтаичния парк, вятърните турбини и батерията за съхранение на енергия, ще бъдат създадени много работни места за хора от общината и възможности за местния бизнес“, заяви кметът Георги Георгиев.

sliveninfo.bg

Mоже да хареса още