Начало » ЗАПОЧНА СТРОИТЕЛСТВОТО НА НОВА ДЕТСКА ГРАДИНА В СОТИРЯ

ЗАПОЧНА СТРОИТЕЛСТВОТО НА НОВА ДЕТСКА ГРАДИНА В СОТИРЯ

by Toni
0 Коментар

Започна строителството на нова сграда на детската градина в сливенското село Сотиря. За първи път след 30-годишно прекъсване образователната институция отново ще има собствен, просторен дом с всички удобства за малчуганите и тяхната подготовка.

На 19 септември ръководството на Общината и ангажираните с обекта експерти и строители си дадоха среща на отредения терен, за да отбележат началото на предвидените дейности.  На място бяха разписани необходимите строителни книжа от кмета Стефан Радев, инж. Тодор Дечев, управител на фирмата-изпълнител „Билдинг – ТД“ ЕООД, и инж. Стефко Шевкенов, управител на фирмата по надзора „Новел“ ЕООД.

„За нас това е един много важен проект, защото, ако казваме, че образованието е приоритет, това означава да правим реални действия в тази посока“, заяви кметът Радев. Сотиря е село с много деца, а детската градина не може да поеме всички. След изграждането на новата сграда ще отпадне двусменният режим за обучение на децата от предучилищната възраст. „Ето защо този обект, един от най – големите в общината, ще даде перспектива пред децата. И се надяваме един ден те да бъдат достойни граждани и да подсилват нашата икономика и развитие“, допълни Радев.

Новата сграда ще е с два етажа и един – сутеренен, с разгърната застроена площ от близо 1800 кв. м. Съобразена е с всички стандарти за безопасна и комфортна среда с мерки за енергийна ефективност, топлоизолация, светли помещения и други удобства за малчуганите. На двора ще бъдат обособени голяма обща площадка за игри и събития с участието на всички деца и още шест самостоятелни площадки за всяка от групите.

Средствата са в размер на 3,150 млн. лева. От тях 2,8 млн. лева Общината осигури чрез Програмата на МОН за изграждане и реконструкция на детски градини и училища, а остатъкът от общата сума ще бъде финансиран от местния бюджет.

„Работата ни трябва да приключи в срок от 360 дни. На следващия 15 септември детската градина ще отвори врати.  Искам да подчертая, че, за да се стигне до тази първа копка, бе извършена продължителна и много сериозна подготовка, с много труд, вложен в нея. Този проект е част от упоритата работа на кмета и на Общината за по-добра образователна, социална и пътна инфраструктура“, каза инж. Тодор Дечев. Той подчерта, че за редица значими проекти местната власт успява да осигури финансиране, въпреки трудностите през последните години.

Новата придобивка е дълго чакана от екипа на детската градина, който се грижи за 130 деца на възраст от 4 до 7 години в помещения на кметството. Мястото е недостатъчно и затова градината не само работи в двусменен режим, но и изпитва затруднения да приема 3-годишните деца, въпреки желанието на родителите, съобщи директорката Юрка Делчева. „За нас е изключителна радост, че ще с децата ще имаме наша сграда!“, заяви тя.

В срещата участваха зам. кметовете Пепа Чиликова и Камен Костов, кметът на Сотиря Димитър Андонов.

Mоже да хареса още