Начало » Здравка Калайджиева: Обществото е с впечатлението, че силовите методи са стил на полицията

Здравка Калайджиева: Обществото е с впечатлението, че силовите методи са стил на полицията

"Задача на полицията е да направи всичко възможно, за да избегне загубата на живот"

by Toni
0 Коментар

„Основно задължение на държавата е да опазва живота на хората“

Нашето общество е с впечатлението, че силовите методи и заплашителното поведение на полицаите са техен стил и метод на работа. Обучението на българските полицаи е по-скоро как да стрелят и да употребяват насилие, отколкото какви методи могат да използват за опазването на живота и на обществения ред.
Това мнение изрази пред БНР адвокат Здравка Калайджиева – дългогодишен представител на България в Европейския съд по правата на човека.

В повечето огласени случаи на полицейско насилие остава впечатление за безнаказаност, а дори и за мълчаливо прикриване на извършителите. Неефективното разследване на полицейското насилие и липсата на усилие да се избегне загуба на живот са основна тема на десетки решения на Съда в Страсбург, коментира Здравка Калайджиева в предаването „Преди всички“.

В рамките на вътрешните проверки в МВР не е ясно дали се извършва всестранно и обективно разследване на всички обстоятелства, смята тя.

„Ние сме свидетели в момента на две вътрешни проверки (по случая в Стара Загора със загиналия Пламен Пенев – бел. ред.), в които въобще не е предвидено участието на близките, камо ли на обществеността.“

Основно задължение на държавата е да опазва живота на хората в страната. Това е основната роля на полицията, заяви адвокат Калайджиева.

„Задължението за опазване на живота е част от обстоятелствата, които трябва да се разследват в такива случаи. Задача на полицията е да направи всичко възможно, за да избегне загубата на живот.“

Т.нар. генерални мерки изискват обсъждане на обстоятелствата, довели до неефективни разследвания и безнаказаност, посочи тя.

„Дефектите на разследването сочат най-различни обстоятелства – освен нежеланието за разследване, което в някои случаи е очевидно; разследване на обстоятелства, които не са основните и важните; липса на идентификационни знаци, което не позволява да се идентифицират замесените лица; оправдание, че полицаят, който е влязъл в схватка със заподозряно лице, всъщност има много добра професионална характеристика…“

След случая със загиналите полицаи в Бургас бяха раздадени вериги с шипове, припомни Калайджиева.

„Става дума за оборудване, но и за обучение как да се ползва това оборудване и как да се действа, така че загубите и вредите да бъдат минимизирани. Къде са тези шипове?“

bnr.bg

Mоже да хареса още