Начало » Министри от ЕС разглеждат планове за закрила на избягалите от войната в Украйна

Министри от ЕС разглеждат планове за закрила на избягалите от войната в Украйна

by Toni
0 Коментар

Европейските министри на правосъдието и на вътрешните работи ще разгледат планове за удължаване поне до март 2026 г. на извънредните правила за предоставяне на закрила на хората, избягали от войната в Украйна, предаде ДПА. Разглеждането на плановете е в рамките на двудневна среща, започваща днес в Люксембург.

Украинците, които избягаха в ЕС след пълномащабната инвазия на Русия в Украйна през 2022 г., получиха незабавна закрила, след като държавите членки на ЕС създадоха временен режим, предвиден в случай на голям приток на хора.

Настоящото предложение има за цел да преодолее продължителните национални процедури за предоставяне на убежище, необходими за обработката на документите на голям брой разселени лица. Възможно е временните правила да бъдат удължени с до една година.
Хората, които са обект на временна закрила, имат право на социални помощи, настаняване, достъп до образование и издаване на разрешително за работа. Беше предвидено съществуващият режим да приключи през март 2025 г.

Европейската комисия обяви планираното удължаване на режима във вторник. Комисията съобщи, че към момента на територията на ЕС съгласно тези правила пребивават близо 4,2 милиона украинци, като най-много хора са те в Германия – 1,2 милиона души.

Министри на правосъдието и на вътрешните работи от европейския блок ще разгледат и стратегия на Комисията за въвеждане на спорни нови правила за справяне с миграцията и предоставянето на убежище в ЕС. Стратегията цели да помогне на страните от блока да въведат правната система до средата на 2026 г.

Значителна част от плана на ЕК представлява европейската компютърна система „Евродак“ (Eurodac) за сравняване, съхраняване и обработване данни на лица, подали молба за убежище, като целта е да се подобри проследяването и наблюдението на кандидатите между държавите от ЕС.
(Евродак съхранява и обработва пръстовите отпечатъци на хора, кандидатстващи за международна закрила, както и на такива, преминали границата незаконно – бел. ред.)

dariknews.bg

Mоже да хареса още