Начало » Предозиране: Радев награждава бивш вицепрезидент на „Мултигруп“ за принос в образованието

Предозиране: Радев награждава бивш вицепрезидент на „Мултигруп“ за принос в образованието

by Toni
0 Коментар

Въображението на читателя често се оказва бедно, за да разтълкува посланията на управляващите, партиите, държавните институции, частни сдружения или пиари. Рубриката на „Дневник“ „Предозиране“ започна преди шест години със събиране на абсурдите на посланията в хода на предизборната кампания през 2014 г., но българската политика продължава непрекъснато да подава нови сюжети.

Румен Радев ще удостои с Почетния знак на президента бившия служител на тоталитарната „Държавна сигурност“ и вицепрезидент на „Мултигруп“ Стоян Денчев. Той ще бъде отличен за „неговия значим принос за развитието и модернизацията на висшето образование и по повод неговата 70-а годишнина“, пишат от президентството. Денчев дълги години беше и ректор на Университета по библиотекознание и информационни технологии (УниБИТ).

В съобщение до медиите се посочва, че церемонията, на която ще бъдат наградени „изявени дейци на културата, образованието и науката“, ще започне в Гербовата зала на „Дондуков“ 2 в 14:00 ч.

Сред останалите отличени са Боряна Кадмонова, дългогодишен изпълнителен директор на фондация „Еврика“, проф. Васил Жечев, доц. Георги Хинов, диригентът на Академичен хор „Ангел Манолов“ маестра Дарена Попова и народната певица Златка Ставрева.

Кой е Стоян Денчев

Денчев е обявен за сътрудник на Държавна сигурност с решение на комисията по досиетата още през 2007 г., когато е проверяван в качеството му на депутат в 37-ото Народно събрание, където влиза с листата на ДПС.
Той е бил агент във Второ главно управление (контраразузнаването) под псевдоним Симеонов.

Работил е там до 1990 г., когато е снет от действащия оперативен отчет. Освен с агентурното си минало бившият кадър на ДПС е известен и с това, че беше вицепрезидент на „Мултигруп“ на бизнесмена Илия Павлов, който беше застрелян през 2003 г. Преди да получи управленския пост там, Стоян Денчев е съветник в правителството на Димитър Попов и главен секретар в правителството на Любен Беров (1992-1994 г.), наричано „правителството на „Мултигруп“.

През 2022 г. в свой текст, публикуван в Свободна Европа, журналистът Николай Стайков описва „Мултигруп“ като „една винаги близка до властта икономическа структура от 90-те години, с невинаги ясни истински собственици в Швейцария и Лихтенщайн, която работеше основно в бизнеси с държавна собственост и протекция“.

dnevnik.bg

Mоже да хареса още