Начало » Програмен кабинет е вариант за излизане от политическата криза

Програмен кабинет е вариант за излизане от политическата криза

Евелина Славкова не е оптимист за правителство на първите две формации

by Toni
0 Коментар

Предложението на Бойко Борисов за премиер – надпартийна фигура с определен профил в сферата на икономиката, индустрията означава, че отказът на „Продължаваме промяната -Демократична България“ (ПП-ДБ) ще бъде по-труден. Ако се създаде такъв тип програмен кабинет, с ясен хоризонт например година, в която да бъдат приети много важните закони и реформи, за които ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ имат еднакви позиции, то това е един от възможните варианти, които да ни изведат от политическата криза“. Това заяви пред БГНЕС социологът и съосновател на „Тренд“ Евелина Славкова.

„По-ранното обявяване на кандидата за министър-председател с първия мандат, преди още връчването на мандата, предполага тази седмица да се проведат преговори с другите политически формации вече с конкретни лица, които ще бъдат предложени от страна на ГЕРБ, тоест прави се сериозен опит за съставяне на кабинет с първия мандат“, каза още Славкова.

Запитана колко е реалистично съставянето на програмен кабинет от министри, които да бъдат надпартийни и издигани от различните парламентарни групи, Славкова каза, че такъв кабинет ще изглежда по-приемлив. „Ако се създаде такъв тип програмен кабинет, с ясен хоризонт например година, в която да бъдат приети много важните закони и реформи, за които ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ имат еднакви позиции, то това е един от възможните варианти, които да ни изведат от политическата криза“, поясни още тя, след което каза, че нито една политическа сила, с изключение на „Възраждане“, нямат интерес да се ходи отново на избори, особено ако това се случи в края на юли месец.

„Тогава всички са в почивка, омръзнало им е от избори и избирателната активност ще бъде прекалено ниска. Те ще претърпят и загуба от електорат, имайки предвид поведението им в 49-ото НС и невъзможността за съставяне на правителство“, смята още социологът.

Запитана каква е ролята на останалите политически сили в 49-ия парламент за съставяне на правителство, Евелина Славкова обясни, че БСП ще намерят вариант да подкрепят кабинет, ако такива разговори има. „Голямото желание на ГЕРБ е да направят коалиция с ПП-ДБ, това е правителство с евроатлантически профил, ще изглежда добре както в очите на обществото в известна степен, така и в очите на европейските ни партньори. Видно е обаче, че ПП действат предизборно, отказват да се създаде такъв кабинет, което на следващи избори ще окаже влияние върху техните резултати. От друга страна Борисов не иска да състави правителство с явната подкрепа на ДПС и БСП, защото в обществения контекст това е неприемлива коалиция, която ще мобилизира подкрепата за ПП на местните избори и ще намали тази на ГЕРБ. Следователно битката за съставянето на кабинет продължава да е между първите две формации, затова и не съм особено оптимистично настроена, че този сценарий ще се реализира“, отбеляза още съоснователят на социологическата агенция.

Запитана поради каква причина ПП-ДБ отказват да направят коалиционно правителство и сякаш са приели варианта за нови избори, въпреки че всички партии са наясно, че ще претърпят загуби при евентуални такива, социологът подчерта, че след планът А – да бъдат първи на изборите и ГЕРБ-СДС да ги подкрепят с кабинета им на малцинството, то те план Б нямат и затова и не възприемат ситуацията по такъв начин.

„Още след изборите казах, че ако дистанцията между първите и вторите беше по-голяма, то по-лесно щеше да бъде да се конструира правителство. Близките резултати обаче дават самочувствие на вторите, че ако пак отидем на избори, те могат да бъдат първа политическа сила. Тук смятам, че става въпрос за много погрешен анализ на политическата ситуация, на електоратите, на нещата, които се случват, така че те със сигурност биха сгрешили. Другият фактор, който според мен има голяма тежест при анализа на ПП, са местните избори. Те ще бъдат силна спирачка за конструирането на кабинет, защото ПП са създадени с антигерб реторика и те, ако влязат в коалиция с ГЕРБ, няма как да се аргументират на местните избори, борейки се с кметове на ГЕРБ. Със сигурност те знаят, че би било тежко за тях да отидат отново на избори, но в същото време не биха рискували някои градове, които им изглеждат сигурни от днешна гледна точка като например София“, подчерта още Евелина Славкова. „След местните избори спирачката за кабинет ще липсва и много по -лесно ще бъде конструирано правителство, но това означава да отидем отново на избори“, допълни социологът Евелина Славкова.

https://www.dnes.bg/

Mоже да хареса още