Начало » Прокуратурата е сезирана с искане за закриването на „Възраждане“

Прокуратурата е сезирана с искане за закриването на „Възраждане“

by Toni
0 Коментар

Българският Хелзински комитет (БХК) внесе в понеделник внесе в прокуратурата искане за започване на производство за разпускане на радикалната проруска и антиевропейска партия “Възраждане“. Искането е подписано от стотици известни общественици, адвокати, юристи, писатели, актьори и други.

“С дейността си партия “Възраждане“ и нейният лидер Костадин Костадинов целят да разрушат демократичния правов ред в България“, се казва в сигнала до изпълняващия функциите на главен прокурор Борислав Сарафов.

БХК твърди, че партията все по-често отправя открити призиви за насилие и използват противозаконни средства за постигане на свои политически цели.

В сигнала се споменяват редица конкретни случаи, в които партията нарушава грубо Закона за политическите партии и Конституцията, а активисти на Възраждане, включително нейният лидер, нерядко използват или подбуждат към насилие, припомня партията.

В последните две години “Възраждане“ и нейният лидер многогратно заплашва открито с гражданска война по най-различни въпроси, като най-често това се случваше по време на събирането на подписите за референдума за еврозоната. Костадинов открито плаши и с вкарване на България в украински сценарий, а едно от основните послания на партията е, че ще изпраща политически опоненти в концентрационния лагер “Белене“.

Наскоро премиерът Николай Денков определи партията като “неофашистка“.

БХК обвинява “Възраждане“ в систематично използва антисемитизъм, насаждане омраза и ненавист към бежанци, роми, както и към представители на ЛГБТИ общността. Организацията напомня, че мишена на техните нападки са отделни граждани, държавни институции, дори персонала на заведение в центъра на столицата. В сигнала на БХК са пписани са и случаи на тормоз върху журналисти и нарушаване на правото на свобода на изразяване.

„Изразяването на противоположни виждания по обществено политически въпроси е нормален процес в демократичната държава, но използването на противозаконни средства за постигане на политически цели, включително използване и подбуждане към насилие, не може да се ползва с конституционната и законова защита на свободата на изразяване и свободата на сдружаване в едно демократично общество“, твърди БХК, като позицията се споделя и от стотици граждани.

“Когато партията употребява или призовава за насилие и си поставя за цел премахване на установения демократичен модел на публична власт и замяната му с репресивно по своя характер управление държавата е длъжна да вземе мерки за ограничаване на партията“, се допълва в позицията.

Сигналът за закриването на “Възраждане“ е адресиран до Борислав Сарафов, който може да предприеме действия за разпускането на партията и за обявяването на дейността й за противоконституционна. Копирани са и Висшия адвокатски съвет и Омбудсмана, които имат важна роля за опазване на основните права на гражданите. Вносители на сигнала са и значими общественици, граждански активисти и доказани професионалисти в различни сфери. Списък с техните имена може да видите в прикачения файл.

БХК организира гражданска подписка за подкрепа на сигнала, която можете да разгледате тук.

Предишният опит

Преди три години Софийската градска прокуратура отново поиска заличаването на „Възраждане“, като тогава аргументите бяха свързани с нарушения при регистрацията на партията през 2015 година.

Проверката показа, че са били декларирани неверни данни за присъствието на най-малко 500 граждани с избирателни права на Учредителното събрание на партията. Към датата на провеждане на събранието 86 лица, вписани като учредители, са били в чужбина.

От 580 учредители, 108 са заявили, че подписите в списъците не са техни, а 87 лица са заявили, че не са подписвали Декларация за индивидуално членство по Закона за политическите партии. Други 120 лица са заявили, че изобщо не са присъствали на Учредително събрание на „Възраждане“.

Прокуратурата констатира, че две лица, за които са положени подписи като участници в Учредително събрание, са починали два месеца преди Учредителното събрание.

В крайна сметка съдът отхвърли искането с аргумента, че то е трябвало да се направи още по време на производството по регистрацията на „Възраждане“.

Костадинов обмисля дали да съди участници в подписката

“Искат забрана на третата политическа сила в страната, защото не могат по друг начин да се преборят с нас“, каза лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов пред БНР искането на група общественици партията да бъде разпусната.

Той не изключи възможността да се види в съда с голяма част от хората, подписали се под подписката за забрана на „Възраждане“. По думите му става дума за „лица, от които лъха силна интелектуална немощ“ и които предизвикват смях.

Според него всички хора, подписали се под документа с искане за забрана на „Възраждане“, са избиратели на „Продължаваме промяната – Демократична България“ и техни пропагандисти.

„Това не е гражданска инициатива, а димна завеса на „Продължаваме промяната – Демократична България“, които се опитват да отвлекат вниманието от факта, че предадоха собствените си избиратели, те се превърнаха в най-омразния политически проект за последните 34 години“, каза Костадинов.

euractiv.bg

Mоже да хареса още