Начало » Светът посреща 2024 г. с фойерверки, размисъл и кралско сбогуване

Светът посреща 2024 г. с фойерверки, размисъл и кралско сбогуване

by Toni
0 Коментар

Светът посрещна 2024 г. със смесица от празнично настроение и мрачни размисли.

Сидни блестеше под дъжд от сребърни и златни фойерверки в чест на 50-ата годишнина на емблематичната опера, докато настроението в Газа остана мрачно, хората там – загрижени за оцеляването си. В Европа кралицата на Дания Маргрете II обяви абдикацията си след повече от половин век на трона.

Ето как по света се сбогуваха с 2023 г. и посрещнаха Новата година.

Австралия

Сидни посрещна 2024 г. с ослепителна фойерверки, за да отбележи 50-ата годишнина на известната опера.

Газа

Хората в Газа нямаха голяма надежда, че 2024 г. ще донесе много облекчение след 12 седмици война на Израел за унищожаване на Хамас. В Рафах на границата на Газа с Египет, който се превърна в основна точка за палестинците, бягащи от други части на анклава, хората бяха по-заети в неделя с опитите да намерят подслон, храна и вода, отколкото с мисълта за Нова година.

„През 2024 г. искам да се върна при останките на моя дом, да разпъна палатка и да живея там“, каза Абу Абдула ал-Ага, палестинец на средна възраст, чиято къща в Хан Юнис е разрушена. Той е загубил млада племенница и племенник в израелски въздушен удар.

Дания

Кралицата на Дания Маргрете II използва годишната си новогодишна реч в неделя, за да обяви, че ще абдикира на 14 януари след 52 години на престола и ще бъде наследена от най-големия си син, престолонаследника принц Фредерик.

Русия

Руският президент Владимир Путин, изправен пред избори през март, само бегло спомена в новогодишното си обръщение в неделя войната си в Украйна, приветствайки своите войници като герои, но най-вече наблягайки на единството и споделената решителност.

Украйна

Президентът Володимир Зеленски в новогодишно обръщение каза, че Украйна е станала по-силна в преодоляването на сериозни трудности, тъй като войната срещу Русия е от почти две години. Той спомена думата „война“ 14 пъти в 20-минутно обръщение.

Китай

Китайският президент Си Дзинпин, говорейки в неделя в телевизионна реч за отбелязване на Нова година, каза, че страната ще консолидира и засили положителната тенденция на своето икономическо възстановяване през 2024 г. и ще поддържа дългосрочно икономическо развитие с по-дълбоки реформи.

Тайван

Президентът Цай Инг Уен каза, че поддържането на мира и стабилността в Тайванския пролив е отговорност и на двете страни.

Северна Корея

Северна Корея обеща да изстреля три нови шпионски спътника, да построи военни дронове и да увеличи ядрения си арсенал през 2024 г., след като лидерът Ким Чен Ун каза, че политиката на САЩ прави войната неизбежна, съобщиха държавните медии в неделя.

Ким Чен Ун и китайският президент Си Дзинпин обещаха да продължат да развиват отношенията на сътрудничество между двете страни в новогодишни послания, разменени в понеделник, съобщи южнокорейският Yonhap news, цитирайки държавното радио на Северна Корея.

Ватиканът

На неделната си молитва папа Франциск каза: „Пожелавам на всички спокоен край на годината и моля, не забравяйте да се молите за мен“.

Франция

Френският президент Еманюел Макрон в телевизионно обръщение преди новогодишните тържества каза, че 2024 г. ще бъде „годината на нашата френска гордост“, белязана от Летните олимпийски игри в Париж през 2024 г. и повторното отваряне на катедралата Нотр Дам след опустошителния пожар.

Германия

Канцлерът Олаф Шолц каза в традиционното си обръщение в края на годината, че 2023 г. е донесла „толкова много страдания и кръвопролития“, но обеща, че „ние в Германия ще преминем през това“.

В неделя полицията задържа още трима заподозрени в предполагаем ислямистки заговор за нападение над прочутата германска Кьолнска катедрала в новогодишната нощ.

Предполагаемите нападатели са планирали да използват кола, за да атакуват 800-годишната готическа катедрала, съобщи полицията в Кьолн.

Великобритания

Лондон откри Новата година със звъна на камбана на Биг Бен, фойерверки и показване на новинарски акценти, включващи коронацията на крал Чарлз.

САЩ

В Ню Йорк десетки хиляди празнуващи се събраха на Таймс Скуеър в Манхатън, за да гледат падането на осветената топка в полунощ, след планирани изпълнения на музиканти, включително Меган Ти Сталиън и LL Cool J.

Президентът Джо Байдън каза в интервю преди пускането на топката, че се надява празнуващите да разберат, че „ние сме в по-добра позиция от всяка страна в света да водим света“.

Бразилия

Ослепителен спектакъл от фойерверки озари плажа Копакабана в Рио де Жанейро, където почти два милиона души се събраха, за да посрещнат Новата година.

euractiv.bg

Mоже да хареса още