Начало » Собственикът на най-голямата компания в България съобщи за кражба за стотици милиони евро

Собственикът на най-голямата компания в България съобщи за кражба за стотици милиони евро

by Toni
0 Коментар

Германската група Aurubis (Аурубис), собственик на най-голямата компания в България, съобщи, че „престъпна дейност“ може да ѝ причини загуба на стотици милиони евро. Според съобщението става дума за разминавания между складовите наличности на метали, свързани с бизнеса за рециклиране в Хамбург.

„Файненшъл таймс“ определя това като поредния скандал в индустрията с метали.

От Aurubis твърдят, че имат капацитет да поемат загубите и това няма да засегне капиталовите им разходи и плановете им за растеж.

Засега няма потвърждение случаят, засягащ най-големия производител на мед в Европа, да е свързан с подобно разследване през последните седмици. Aurubis смята, че е станала обект на „допълнителни престъпни действия отвъд случаите, за които бе съобщено през юни 2023 г.“. Според „Файненшъл таймс“ изглежда, че бандата е различна. Вече са привлечени службата за наказателни разследвания на Хамбург и външни експерти.

Предишният шумен скандал избухна, когато голямата фирма за търговия със суровини Trafigura обвини брокер, че е извършил измама с никел за 590 милиона долара, след като се установи, че чували с този метал в складовете на Лондонската борса за метали всъщност са пълни с камъни.

Сега Aurubis допълва информацията си от юни с предупреждение, че вероятно няма да успее да постигне финансовите цели за 2023 г. (450-500 млн. евро печалба преди облагането), които си е поставила. Финансовата година на компанията приключва в края на септември. В момента не могат да се оценят точно финансовите щети, „но не можем да изключим, че те може да се окажат в долната част на стотици милиони евро“, се казва в съобщението. Последното означава, че загубите са поне за над 100 млн. евро.

През юни компанията съобщи, че е станала мишена на „престъпни действия в миналото“, след което прокуратурата в Хамбург и полицията започнаха разследвания срещу настоящи и бивши служители и партньори на Aurubis. Тогава уточнението бе за „предполагаема кражба, насочена срещу материали за лагери за ценни метали, идващи от производствения ни процес“.

„Аурубис България“ изпревари преди три години безконечния водач по оборот „Лукойл Нефтохим Бургас“ в класацията К100 на седмичника „Капитал“ за най-големите компании в страната и в най-новото ѝ издание остана на първо място. Германската група за произвеждане на метали Aurubis купи под предходното си име Norddeutsche Affinerie някогашния медодобивен комбинат (МДК) в Пирдоп през 2008 година. Самото дружество беше приватизирано в края на 90-те години на предишния век от белгийската Union Miniere.

В средата на юни с участието на специални части на полицията бяха претърсени офисите в Хамбург и домовете на няколко служители на Aurubis. Същото се случи на над 30 места и в провинциите Долна Саксония, Шлезвиг-Холщайн и Мекленбург-Предна Померания. Задържани бяха шестима души, 10 автомобила, луксозни часовници, над 200 хил. евро в брой, оръжие и части от крадени стоки.

Тогава се смяташе, че участниците в схемата са успели за няколко години да откраднат метали на стойност до 20 млн. евро.

Mоже да хареса още