Начало » Ще бъде ли преодолян блокажът в столичния парламент и каква ще е цената на новата сглобка?

Ще бъде ли преодолян блокажът в столичния парламент и каква ще е цената на новата сглобка?

by Toni
0 Коментар

Безпрецедентна ситуация с избора на председател е възможно да блокира работата на Столичния общински съвет. Днес ще се проведе ново заседание, на което дневният ред ще е избор на председател. Кметът Васил Терзиев обяви, че е възможно след три месеца да избираме нов общински съвет. Ще се стигне ли до нов избор?

Нито една от политическите сили, освен „Продължаваме промяната“, „Демократична България“ и „Спаси София“, не припозна Борис Бонев за председател на Столичния общински съвет. Превръща ли се Бонев в „ябълката на раздора“ или това е отзвук от местните избори, на които ГЕРБ – СДС загубиха столицата и мнозинството в градския парламент? Дали колегите му показват отношението си и си връщат за опозиционното му поведение в предишния общински съвет? Има ли връзка със събитията, които се случват в парламента? Факт е, че политическите групи отказаха в две тайни гласувания да дадат кредит на доверие на Борис Бонев и не възнамеряват да го направят и днес, въпреки съботните срещи с кмета Васил Терзиев, на които отидоха представители на БСП, „Възраждане“ и КОД.

Сглобка с ГЕРБ – СДС в общинския съвет няма да има, категоричен бе Борис Бонев, според когото една седмица е достатъчна, за да се случат преговорите с колегите му за избора му за председател на общинския съвет. „Най-голямата група трябва да носи отговорността за управлението на София“, изтъкна той.

Общинските съветници от ГЕРБ – СДС алармираха, че Борис Бонев е разговарял с лидера на БСП Корнелия Нинова, от която е търсил подкрепа за избора му за председател на градския парламент. Георги Георгиев попита дали Бонев има мандат за това. Не можем да разберем накъде се опитват да водят града и Общинския съвет онези, които са първа политическа сила, коментира Георгиев, който изрази предположение за „предварително подготвена сглобка“. Тъмночервена сглобка се оформя в София с БСП и „Възраждане“, твърди той.

Според Мирослав Боршош вотът „на демократична София“ се подменя и има гузно мълчание. За Боршош случващото се е „политически гнусно“.

Още на 13 ноември, в деня на полагането на клетва, бяха издигнати още три номинации за председател на Столичния общински съвет. БСП за България предложи Диана Тонова. „Възраждане“ издигнаха кандидатурата на Красимир Гълъбов, а Пламен Данаилов бе предложен от „Има такъв народ“. От ГЕРБ – СДС нямаха предложение, отказаха и да гласуват.

На първата си официална среща при премиера Николай Денков новият кмет на София Васил Терзиев предупреди, че е възможно да избираме отново Общински съвет след три месеца, ако не бъде избран председател и изрази опасения за сериозен блокаж на работата на Столичната община.

Затова той покани на среща в събота лидерите на политическите сили, които са част от Столичния общински съвет. Пръв писмо получи лидерът на ГЕРБ – СДС Бойко Борисов, в четвъртък. Борисов обаче каза пред медиите, че докато София „гори“, вместо да си гледа града, Терзиев му пише мейл и не уважи отправената му покана. От „Има такъв народ“ – също. На среща отидоха депутати от БСП, Вили Лилков от КОД и от „Възраждане“.

След срещата Вили Лилков бе категоричен, че ключът да заработи Общинският съвет е в първите политически сили, а „плаващите мнозинства се превръщат в икономически мнозинства и плаващи пясъци“.

Деян Николов от „Възраждане“ обяви, че ще гласуват само за техния кандидат за председател на Столичния общински съвет Красимир Гълъбов.

Като слаб преговарящ определи Борис Бонев общинският съветник от ВМРО Карлос Контрера. Според него логиката е кандидатурата на Бонев да бъде оттеглена и да бъде предложено председателското място на ГЕРБ. И още – заради амбициите на Борис Бонев новият кмет на София рискува да стане заложник, тъй като без подкрепа от ГЕРБ не може да има мнозинство, което да осигурява подкрепа за Терзиев. Контрера не вижда как ПП-ДБ може да работи с БСП и „Възраждане“, които обвиняват в путинофилия, така че единствената им опция е да се разберат с ГЕРБ. Как обаче ще сменят модела ГЕРБ в София с гласовете на ГЕРБ, е много интересен въпрос. Контрера е категоричен – подкрепа на Бонев няма да даде:

„Просто няма такива качества.“

От градската организация на БСП в София също писмено информираха, че няма да подкрепят Борис Бонев за председател на градския парламент. Потвърди го и депутатът Георги Свиленски на среща с кмета Терзиев в събота. В парламента лидерът на партията Корнелия Нинова заяви:

„Нашият отговор е „не“.

Биха ли се обединили общинските съветници в подкрепа на компромисна фигура? Миналата седмица бе зададен и този въпрос, а името, което се чу, бе това на проф. Вили Лилков от коалиция КОД, познатата като „Синя София“. Положително на това предложение погледна Пламен Данаилов от „Има такъв народ“.

Мирослав Боршош от ГЕРБ-СДС обаче попита „какво да му подкрепим на Вили Лилков“, след като „Промяната, ДБ, ДСБ и „Спаси София“ искат да си направят мнозинство с „Възраждане“ и с БСП на Ваня Григорова“.

Ако след срещата с премиера кметът Терзиев заяви, че е възможно да се отиде на избори за общински съвет след три месеца, то след срещата с лидерите на политическите сили в новоизбрания столичен парламент не беше на същото мнение. Възможно ли е обаче след три месеца да гласуваме за нов общински съвет?

Силно преувеличена е опасността да има извънредни избори заради липсата на председател на СОС, смята юристът Милка Христова, която три мандата беше общински съветник от БСП. По думите ѝ не е предвидена възможност да бъде посочен временно изпълняващ длъжността. Христова уточни, че законодателят разписва извънреден избор на нов Общински съвет, когато действащият не заседава 3 месеца, а случаят не е такъв.

„Общинският съвет заседава. По-скоро опасността е друга – Общинският съвет ще заседава, но при неизбран председател на практика не функционира. Може да заседава, но няма да свърши никаква работа.“

Предсрочното разтуряне на СОС е чисто хипотетичен вариант, но към момента не е реалистично, заяви пред БНР и историкът доц. Светослав Живков, който бе в листите на „Синя София“.
ГЕРБ иска да си върне за това, че за пореден път ПП-ДБ изгради предизборната си кампания на анти-ГЕРБ основа, подчерта той. По думите му, изборите приключиха и томахавките трябва да бъдат заровени.

Реалистичните варианти са два: победителите и ГЕРБ и победителите с БСП, обобщи Живков. В първия вариант според него ще има щети за ПП „заради това предизборно говорене, остракиране на противника, рушенето на всякакви мостове“.

„Най-вероятно ще бъде от първата политическа сила. Няма да бъде от втората или от третата. Вторият вариант е да се излъчи председател от по-малките политически групи като компромисен вариант“, смята Светослав Терзиев за евентуалния бъдещ председател на СОС.

bnr.bg

Mоже да хареса още