Начало » „Икономист“: Блинкен казал на Израел да приключва войната до Нова година

„Икономист“: Блинкен казал на Израел да приключва войната до Нова година

by Toni
0 Коментар

Израелските власти чули преди десетина дни от държавния секретар на Съединените щати Антъни Блинкен, че войната в ивицата Газа трябва да приключи до края на годината.

Това написа сп. „Икономист“, като цитира няколко източници. Публикацията бе последвана от уверения във Вашингтон и Тел Авив, че не САЩ задават крайния срок на войната с 18 хил. убити в Газа (от които 7000 бойци, според Израел) в опит за ликвидиране на „Хамас“ след непредизвиканата атака на движението с 1200 жертви на 7 октомври.

Според същия текст ликвидираните сили на „Хамас“ може да са дори много повече – до половината от вероятно 30 хил. бойци, но остават хиляди, при над 100 убити войници и близо 140 заложници, които все още са в Газа. Лидерът на групировката в Газа Яхия Синуар, ръководителят на военното ѝ крило Мухаммад Дейф и заместникът му Маруан Иса; на движението помага обширната му мрежа от тунели под ивицата.

„Израел има само няколко седмици, за да унищожи „Хамас“, е заглавието на кратката публикация. Отбелязва се, че операциите на север в ивицата продължават, а тези на юг, където може да е ръководството на „Хамас“, се ускоряват, биват унищожавани тунели и друга инфраструктура (включително цивилна). Въпреки кадрите с предалите се бойци, разпространени от правителството, още не е дошла победата, която израелските граждани искат от лидерите си.

Различни сигнали от Израел

Проблемът пред Израел е, че може да няма времето, което изисква – девет седмици след началото на войната говори за още месеци – предвид липсващата международна подкрепа след големия брой цивилни жертви и колебанието на крайно необходимия съюзник, САЩ. Вашингтон иска и Израел да направи много повече за страдащите палестинци, особено в южна Газа, продължава „Икономист“.

Ако Израел спре поне бомбардировките и продължи дълга кампания с нисък интензитет, „Хамас“ ще продължи да контролира части от Газа, заключава списанието. „Така Израел ще се е провалил в основната си цел да унищожи извършителите на клането на 7 октомври.“

От израелското ръководство обаче идват разнопосочни сигнали дали тяхната представа колко ще продължи операцията не съвпада с американската. Според израелския „Канал 13“ обаче премиерът Бенямин Нетаняху разговаря с американския президент Джо Байдън в почивните дни и му казал, че операцията в Хан Юнис ще отнеме още между три и четири седмици; това би могло да съвпадне с американското искане.

Пред „Канал 12“ съветникът на Израел за национална сигурност Цахи Ханегби отрече вчеар САЩ да са поставяли какъвто и да било срок. „Оценката, че това не може да се измери в седмици, е вярна, а не съм сигурен и че може да се измери в месеци.“ Самият Блинкен увери пред Си Ен Ен, че САЩ не задават рамки; решението е в ръцете на израелците. „Всяка страна, изправена срещу това, пред което се изправи Израел – терористична организация, нападнала я по най-ужасяващия начин на 7 октомври и казала многократно, че би го направила отново – трябва да стигне до момента, в който е уверена, че това не може да се случи.“

dnevnik.bg

Mоже да хареса още