Начало » Испанска класическа музика ще звучи на Коледния концерт на Сливенския симфоничен оркестър

Испанска класическа музика ще звучи на Коледния концерт на Сливенския симфоничен оркестър

by Toni
0 Коментар

Испанска класическа музика ще звучи на Коледния концерт на Сливенския симфоничен оркестър, който ще се състои на 15 декември в зала „Сливен“. Програмата и участниците в културното събитие представи днес в Пресклуба на БТА в Сливен директорът на Симфоничния оркестър Кремена Оксенкруг.

Публиката ще чуе Симфония в ре мажор от Хуан Крисостомо Ариага и пет от най-известните и виртуозни пиеси за цигулка и оркестър на Пабло де Сарасате – „Интродукция и тарантела” оп. 43, „Цигански напеви” оп. 20, „Фантазия „Кармен”“ оп. 25, „Баско капричио” оп. 24 и „Навара” оп. 33 за две цигулки и оркестър.

За първи път на сцената на зала „Сливен“ ще се качат младите цигуларки – сестрите Ани и Христина Панови. Спектакълът ще бъде под диригентството на маестро Хосе Мигел Родиа от Испания.

„Подобни събития са чест не само за нашия град, но и въобще за България“, каза Кремена Оксенкруг, като допълни, че по време на репетицията очакванията й са били надхвърлени.

„Много съм развълнуван да дирижирам този прекрасен оркестър“, каза маестро Родиа, който е за пръв път в Сливен. Той изрази задоволство, че в програмата е включен Ариага, наречен „испанския Моцарт“. Интересен факт, е че талантливият композитор е роден на една и съща дата с Моцарт, точно 50 години след неговото рождение.

sliven-news.com

Mоже да хареса още