Начало » 8 април – Денят на ромския народ

8 април – Денят на ромския народ

by Toni
0 Коментар

Наистина е 8 април. Не е 5-ти, нито 12-ти, нито който и да е друг ден от календара. 8 април е, защото на същия ден през 1971 г. в Лондон е открит Първият международен конгрес на нашия народ. Конгрес, който представлява нова стартова линия, така че новите поколения роми от цялата планета да знаят, че оттогава нататък сме готови да се борим със зъби и нокти, за да бъдем третирани като свободни граждани на всяка цивилизована национална общност.

 

Има още много път, но основите са добре изградени и нищо и никой не може да ги промени. Ромите от всяка страна по света са разбрали, че това, което получаваме в Лондон, е гаранцията, която ни позволява да се гордеем, че сме роми, носители на древна култура, която поставя верността към семейството над всичко останало, уважение към мандатите на нашите старейшини, върховната ценност на здравето, подкрепата на нашето съществуване и ненарушимата вярност към свободата, която е върховният дар, с който Devel ни отличава.

 

8 април е нашият Ден. И този ден, и само този ден, ние трябва да празнуваме, като отидем на бреговете на близките реки, за да пеем и плачем всички обединени като един народ. Останалите тържества, и особено официалните, ценим искрено. Но празнуването на речната церемония може и трябва да се проведе само на 8 април.

 

Специално за АДД:
„Union Romani“ (u-romani@pangea.org)

Испания

Mоже да хареса още