Начало » Андрей Гюров се оттегля от надпреварата за БНБ

Андрей Гюров се оттегля от надпреварата за БНБ

В понеделник той официално ще изтегли кандидатурата си

by admin1
0 Коментар

Кандидатът на „Продължаваме промяната“ Андрей Гюров обяви, че се оттегля от надпреварата за гуверньор на Българска народна банка (БНБ). Това съобщи самият той във Facebook профила си.
Той го направи с думите, че се е получило „фактическо разцепление на управляващата коалиция“.
Ето какво написа Гюров, който утре ще оттегли кандидатурата си:
„Преди няколко седмици приех да бъда номиниран от парламентарната група на “Продължаваме промяната” за управител на БНБ. Това не е просто един пост, а изключително важна и отговорна позиция, от която зависи възможността за постигане на истинска промяна в държавата. Такава ще се случи само, ако централната банка влезе истински в своята роля на регулатор и изчисти финансовата ни система от натрупания корупционен капитал, който иначе ще продължава да оказва своята разрушителна роля върху формирането на основни обществени и икономически процеси в страната ни.
След фактическото разцепление на управляващата коалиция по повод избирането на гуверньор на БНБ стана ясно, че в момента не съществува широко парламентарно мнозинство, което да подкрепи този избор. Като председател на парламентарната група на “Продължаваме промяната”, аз винаги съм поставял на първо място обществения интерес, а той в момента изисква отговорно и държавническо мислене и действия.

Затова в понеделник ще извърша необходимите действия за изтегляне на своята кандидатура за управител на БНБ. При липса на коалиционна подкрепа, нека моят опонент сам да прецени дали иска да остави този толкова важен и отговорен избор в ръцете на опозицията. Това в крайна сметка е етичен избор, част от изискването към ръководителя на БНБ за висок морал и добро име“, заявява Андрей Гюров.

Красимир Ангелов
dnes.bg

 

Mоже да хареса още