Начало » Антъни Блинкен и Мария Габриел напуснаха Скопие преди кацането на Лавров

Антъни Блинкен и Мария Габриел напуснаха Скопие преди кацането на Лавров

by Toni
0 Коментар

Държавният секретар на САЩ участва в неформалната вечеря на министрите на външните работи
Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен напусна македонската столица късно снощи, час преди пристигането на руския дипломат номер 1 Сергей Лавров. Българският вицепремиер и министър на външните работи Мария Габриел в сряда вечерта също си тръгна от Скопие, за да не присъства на днешното заседание на ОССЕ, на което е и руският външен министър Сергей Лавров.

В момента Блинкен се намира в Тел Авив за разговори с израелските лидери относно примирието с „Хамас“ и предоставянето на хуманитарна помощ за Ивицата Газа. Това е третото посещение на Блинкен в Близкия изток от началото на конфликта между Израел и радикалната групировка.

Блинкен пристигна в Скопие вчера следобед и присъства на неформалната вечеря на министрите на външните работи, участващи в срещата на ОССЕ, чийто домакин е първият дипломат на РС Македония Буяр Османи.

„САЩ ще продължат подкрепата за Северна Македония и нейните бъдещи крачки, които трябва да осигурят членството в ЕС“, каза Блинкен по време на разговора с македонския премиер Димитър Ковачевски, като изрази уважение за храбрите държавнически решения на правителството за постигането на тази цел, предаде специалният пратеник на БГНЕС от македонската столица Димитър Русков.

След това Блинкен и Османи осъдиха руската агресия срещу Украйна и потвърдиха подкрепата за украинския народ. „Като стратегически партньори и съюзници в НАТО, сме обединени в подкрепата си за Украйна и защитата на съвременните демократични ценности и принципи. Остро осъждаме руската военна агресия, която представлява нападение срещу суверенитета и териториалната цялост на Украйна“, каза македонският външен министър и председател на ОССЕ.

Сергей Лавров пристигна в Скопие малко след полунощ българско време. Той ще участва в Съвета на външните министри на ОССЕ. Дължината на маршрута на министерския самолет беше около 4000 км, пътуването продължи повече от пет часа. Самолетът на Лавров прелетя над Турция, а също и Гърция на път за Северна Македония, въпреки че предварително се очакваше маршрут през България.

Според ТАСС България е отказала прелитане на самолета на Лавров, ако на борда е говорителката на руското дипломатическо ведомство Мария Захарова. В нотата на българското външно министерство, с която агенцията разполага, пишело: „Дава се разрешение за участие в горепосочената среща в Скопие на министъра на външните работи на Руската федерация Сергей Лавров и придружаващата го делегация в съответствие с бележката… Разрешението не се отнася за директора на информационния отдел и печата на руското Министерство на външните работи на Мария Захарова, която фигурира в списъка на санкциите, в съответствие с действащото законодателство на ЕС“.

От 30 ноември до 1 декември в Скопие ще се проведе 30-ата среща на върха на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) или т. нар. Съвет на министрите. Форумът се осъществява в условията на тежка международна ситуация, на която сме свидетели през последните години.

ОССЕ е междуправителствена структура със седалище във Виена, която води началото си от Конференцията по сигурност и сътрудничество в Европа (КССЕ) през 1975 г. Понастоящем е съставена от 57 държави от Европа, Северна Америка и Азия с над 1 млрд. души население, включително България. Функциите и целите на ОССЕ на хартия са ясно очертани – предотвратяване на конфликти или посредничество за постигане на мир, контрол над въоръженията, защита на правата на човека, свобода на печата и честни избори.

nova.bg

Mоже да хареса още