Начало » Армения вбеси Русия с план да признае съда, наредил ареста на Путин

Армения вбеси Русия с план да признае съда, наредил ареста на Путин

by Toni
0 Коментар

Руското външно министерство нарича „неприемлив“ плана на Армения да се присъедини към Римския статут на Международния наказателен съд – договора, създаващ институцията – десет дни след като МНС издаде заповед за ареста на президента Владимир Путин.

Това съобщава агенция ТАСС, като се позовава на събеседник в руското външно министерство.

С подобно решение посещение на Путин в страната би се оказало невъзможно, тъй като тя би била задължена да го арестува и предаде на съда в Хага, който, редом с Русия, водещи сили като Съединените щати и Китай не признават.

Източникът на ТАСС обяснява, че Ереван е предупреден за „крайно негативни“ последици за двустранните отношения, ако това решение действително бъде взето.

Особено неблагоприятно гледа Москва на подобни планове на фона на „неотдавнашните незаконни и юридически нищожни заповеди на МНС по отношение на руското ръководство“, продължава коментарът, в който очевидно се има предвид заповедта за ареста на Путин и детския омбудсман Мария Лвова-Белова.

Армения иска да стане част от списъка с над 120 държави, признаващи юрисдикцията на МНС, не заради Русия, а заради Азербайджан, където се надява да потърси отговорност от Баку за предполагаеми военни престъпления в Нагорни Карабах. Същевременно отношенията на Ереван с Москва се обтягат в последните месеци тъкмо покрай карабахския конфликт, тъй като Армения обвинява Русия, че не подкрепя военния си съюзник  (двете страни са част от Организацията на договора за колективна сигурност).

В края на миналата седмица Конституционният съд на страната публикува и решение, според което Римският статут на МНС не противоречи на конституцията на Армения. Това означава, че правителството, поискало становището в края на миналата година, може да предложи документа за ратификация.

Тъкмо КС бе причина Армения да не ратифицира статута досега, тъй като през 2004 г. той видя противоречие с редица положения в конституцията на страната (към онзи момент).

www.dnevnik.bg

 

Mоже да хареса още