Начало » Байдън нарече „грешка“ подхода на Нетаняху към войната в Газа

Байдън нарече „грешка“ подхода на Нетаняху към войната в Газа

by Toni
0 Коментар

Подходът на израелския премиер Бенямин Нетаняху към войната в Газа е „грешка“, каза президентът на САЩ Джо Байдън в интервю, предлагайки допълнителни критики към начина, по който Израел се справя с конфликта.

„Мисля, че това, което прави, е грешка. Не съм съгласен с неговия подход“, заяви Байдън.

Байдън също по-рано нарече бомбардировките на Израел в Газа „ безразборни“.

Миналата седмица Белият дом съобщи, че президентът по време на разговор с Нетаняху е заплашил да постави условия за подкрепата на САЩ за офанзивата на Израел срещу предприемането на конкретни стъпки за защита на хуманитарните работници и цивилните.

Това обаждане последва израелски въздушен удар, при който бяха убити седем служители, отваря нов разделна групата за помощ World Central Kitchen.

„Това, за което призовавам, е израелците просто да призоват за прекратяване на огъня, да позволят през следващите шест, осем седмици пълен достъп до цялата храна и лекарства, влизащи в страната“, каза Байдън.

Военното нападение на Израел над Газа, отваря нов разделе обект на нарастваща международна критика, отваря нов раздел.

Във вътрешен план Байдън също е изправен пред месеци на протести от антивоенни активисти, мюсюлмани и арабски американци от цялата страна, които поискаха постоянно прекратяване на огъня в Газа и ограничения върху военната помощ на САЩ за Израел.

Атаката на Хамас от 7 октомври, отваря нов разделсрещу Израел са убили 1200 души, според израелските данни. Последвалото военно нападение на Израел срещу управляваната от Хамас Газа е убило над 33 000, според местното министерство на здравеопазването, разселило е почти цялото му население от 2,3 милиона и е довело до обвинения в геноцид, отваря нов разделкоито Израел отрича. Крайбрежният анклав също страда от масов глад.

Израел е получил повече чуждестранна помощ от САЩ, отколкото която и да е друга страна след Втората световна война, въпреки че годишната помощ е минимална за две години от финансирането и военното оборудване, изпратено в Украйна след инвазията на Русия през 2022 г.

Съединените щати традиционно защитаваха Израел в Съвета за сигурност на ООН и наложиха вето на три проекторезолюции за войната в Газа. Тя се въздържа миналия месец, когато Съветът за сигурност поиска незабавно прекратяване на огъня.

Mоже да хареса още