Начало » Байдън призова за защита на болниците в Газа

Байдън призова за защита на болниците в Газа

by Toni
0 Коментар

Президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че болниците в ивицата Газа трябва да бъдат защитени и се надява на „по-малко натрапчиви“ действия от страна на Израел, докато израелските танкове напредваха към главната болница на обсадения анклав.

Израелски танкове са заели позиции пред болница Ал Шифа, която е главният медицински център на град Газа, който според Израел се намира над тунели, където се помещава щаб на бойци на „Хамас“, които използват пациенти като щитове.

„Хамас“ отрича израелските твърдения.

Израел започна своята война срещу палестинската групировка след нападението в южната част Израел на 7 октомври. Около 1200 души са загинали при това нападение, а 240 са били взети за заложници.

Въоръженото крило на „Хамас“ заяви, че е готово да освободи до 70 жени и деца, задържани в Газа, в замяна на петдневно примирие във войната. Медицинските власти в Газа твърдят, че 11 000 души са убити при израелски бомбардировки, около 40% от които деца.

Приблизително две трети от хората в гъсто населената ивица на Средиземно море са останали бездомни след военната кампания на Израел.

Говорителят на министерството на здравеопазването в Газа Ашраф Ал-Кидра, който беше в болница Ал Шифа, каза в понеделник, че 32 пациенти са починали за последните три три дни, включително три новородени бебета, заради обсадата на болницата в северната част на Газа и липсата на ток.

Израелските военни заявиха рано във вторник, че са „направили хуманитарни усилия за координиране на доставките на кувьози“ от Израел към Ал Шифа, но изясниха, че нито едно от устройствата, използвани за поддържане на топлината на недоносени новородени, не е било получено в болницата..

Няма незабавен коментар от болницата Ал Шифа или от „Хамас“.

Най-малко 650 пациенти все още са в болницата и са в отчаяно очакване да бъдат евакуирани в друго медицинско заведение.

В първите си коментари след събитията от уикенда, включително смъртните случаи на пациенти, Байдън каза, че болниците трябва да бъдат защитени.

„Моята надежда и очакване е, че ще има по-малко натрапчиви действия по отношение на болниците и ние оставаме в контакт с израелците“, каза Байдън пред репортери в Белия дом в понеделник.

„Също така правим усилия за пауза, за да се справим с освобождаването на затворници“, добави той.

Израел твърди, че „Хамас“ използва болници за военни цели, а израелската армия публикува в понеделник видеозаписи и снимки на оръжия, съхранявани от групата в мазето на педиатрична болница, специализирана в лечението на рак.

Заложници срещу петдневна пауза

Въоръженото крило на „Хамас“ – Бригадите Ал-Касам, публикуваха аудиозапис в своя канал в Telegram, в който се казва, че групата е готова да освободи до 70 жени и деца като заложници в замяна на петдневно прекратяване на огъня. Израел едва ли ще приеме предложението.

„Казахме на посредниците от Катар, че при петдневно примирие можем да освободим 50 от тях и броят им може да достигне 70 поради трудността, че пленниците се държат от различни фракции“, каза говорителят на бригадите Ал-Касам Абу Убайда и добави, че Израел е поискал да бъдат освободени 100 души.

Израел, който ефективно блокира Газа, отхвърли прекратяването на огъня с аргумента, че „Хамас“ ще го използва, за да се прегрупира, но позволи кратки хуманитарни „паузи“, за да може храната и други доставки да влязат в Газа.

Съветникът по националната сигурност на Белия дом Джейк Съливан каза пред репортери, че Вашингтон „би искал да види значително по-дълги паузи – дни, а не часове – в контекста на освобождаване на заложници“.

Автор на коментар във „Вашингтон пост“ цитира във вторник неназован високопоставен израелски служител, който казва, че Израел и „Хамас“ са близо до сделка за освобождаване на повечето от отвлечените израелски жени и деца, а Израел ще освобожди палестински жени и младежи от затворите. Споразумението може да бъде обявено до дни, ако детайлите бъдат уточнени.

В понеделник също имаше боеве във втората голяма болница в северната част на Газа, Ал Кудс, която също спря да работи.

Палестинският червен полумесец съобщи, че около болницата е имало силна стрелба и не е могъл да премине конвой за евакуиране на пациенти и персонал.

Израел каза, че е убил „приблизително 21 терористи“ в болницата Ал Кудс в ответен огън, след като бойци са стреляли от входа на медицинското заведение. Той публикува кадри, на които се виждат мъже пред входа на болницата, единият от които носи гранатомет.

Израелските военни и службите за сигурност също казаха, че са убили редица командири и служители на „Хамас“ през последния ден, включително Мохамед Хамис Дабабаш, когото описват като бивш ръководител на военното разузнаване на групировката.

Медиите на „Хамас“ съобщиха, че повече от 30 души са били убити и десетки ранени при израелски въздушен удар срещу бежанския лагер Джабалия в северната част на Газа. Израелски военен говорител каза, че армията проверява това съобщение.

euractiv.bg

Mоже да хареса още