Начало » Бившият шеф на агенцията за инвестиции отрича да е освободен заради „златните паспорти“

Бившият шеф на агенцията за инвестиции отрича да е освободен заради „златните паспорти“

by admin1
0 Коментар

Освобождаването ми от поста председател на Българската агенция за инвестиции (БАИ) няма никаква връзка с викането ми на разпит по сигнал на ДПС за издаване на „златни паспорти“. Това обяви бившият изпълнителен директор на БАИ Стамен Янев пред Би Ти Ви.

„Мисля, че днес трябва да поставим точката на този въпрос. Няма никаква връзка. В крайна сметка многократно съм посочвал, че БАИ нито издава визи, за да идват съответните чуждестранни граждани в България, нито за постоянно пребиваване, нито участва в съвета по гражданство, нито пък по някакъв начин издава, раздава или печата паспорти. В крайна сметка това е политическо решение. Постави се точка на въпроса“, коментира Янев и допълни, че има следствена тайна и се надява, като премине този етап, истината да излезе наяве. „В крайна сметка не само аз съм подписвал документи през този период“, посочи той.

Неотдавна Янев беше разпитван като свидетел по сигнала на ДПС за издаването на т.нар. златни паспорти. Янев е бил разпитван дали са извършвани реално проверки на хората, които са получили гражданство, дали са правени такива инвестиции и дали след придобиване на българско гражданство са извършвани проверки тези инвестиции дали са били поддържани.

Парламентът гласува в края на март да отпадне възможността хора, придобили статут на постоянно пребиваващи, да получат гражданство срещу инвестиции. Практиката, въведена през 2013 г., обаче се оказа, че е по-скоро схема, която позволява чуждите граждани да получават паспорти, но да не правят реални инвестиции. Стамен Янев беше изпълнителен директор на БАИ по време на второто правителство на ГЕРБ от 2015 г., заемайки поста като представител на Реформаторския блок. Той остава начело на институцията и по време на третия кабинет на Бойко Борисов. Бил е заместник-министър на икономиката. Кирил Петков като министър на икономиката в първото служебно правителство на Румен Радев го върна на поста директор на Агенцията по инвестиции. Той е и зам.-председател на надзорния съвет на Българската банка за развитие (ББР)

На въпрос как си обяснява освобождаването си, включително като човек, който познава тематиката, по-конкретно, че БАИ е входната врата, с която започва процесът по издаването на „златен паспорт“, като много хора са правили една и съща инвестиция, която също се набива на очи – 1 млн. и един лев в ценни книжа, и след като получат „златен паспорт“ си тръгват от България, Янев обясни: „Това също е част от неточната информация. Точната информация е, че за да предприемеш действия, ти трябва да дойдеш в България. Естествено ти закупуваш финансов актив. След това този финансов актив се проверява от агенцията, но фокусът тук е свързан с това, че винаги има органи, които преглеждат, дават становище и имат преценка по отношение на въпросите, свързани с това трябва ли да остане лицето, дали да получи постоянно пребиваване, дали да получи паспорт.“

Запитан България спечелила ли е нещо от тези паспорти срещу инвестиции, като се тегли чертата, защото страната е давана като негативен пример на ниво Европейска комисия заедно с Кипър и Малта, Янев отговори, че е факт, че са закупувани такъв тип финансови активи и вероятно те не се отразяват толкова сериозно на притока на чуждестранни инвестиции. „Политически е въпросът, взето е решение и аз го приветствам. В крайна сметка това е една допълнителна дейност към БАИ, в която ние реално не осъществяваме своите правомощия, свързани с промотирането на България, с подкрепата на инвеститорите“, посочи бившият директор на БАИ.

Стамен Янев отчете, че повече от 7 години с прекъсване от около една година е управлявал БАИ и било нормално да направи „стъпка встрани“ след 195 сертифицирани проекта на стойност 4.5 млрд. лв. и приблизително 25 000 нови работни места. Попитан дали е негово решение да направи тази стъпка, той увери, че това било дълго обмисляно решение. „В крайна сметка има възможност да се надгради над това, което е направено. Екипът е в сериозна кондиция, два пъти сме били членове на управителния съвет на Световната асоциация на агенциите за инвестиции. Доста проекти сме насърчили с данъчни стимули в райони с висока безработица. Така че сега е моментът да се фокусираме върху това кои области в следващите 5, 10, 15 години ще се развиват в България, за да можем да развиваме и надградим това, което сме постигнали“, отбеляза още Стамен Янев.

Запитан за мотивите на правителството за освобождаването му, а именно, че агенцията има нужда от нова енергия и проактивна стратегия за привличане на чуждестранни инвестиции и дали му е липсвала енергия или пък е нямало достатъчно задоволителни резултати в инвестициите, той каза, че „напротив“, резултатите, особено за миналата година, показвали, че имало приблизително 1.2 млрд. лв. инвестиции под формата на сертифицирани 30 проекта. „Постигнахме 5000 нови работни места. Определени сме от списание European като най-добър тим за Източна Европа. През 2019 г. също бяхме определени за най-добър екип, промотиращ инвестициите в Източна Европа“, похвали се той.

Най-много получатели на „златни паспорти“ имаше от Китай, Русия и Близкия изток, включително Лилан, Египет, Иран, Йордания, Ирак, Сирия, Саудитска АрабияСтамен Янев ще бъде съветник на министъра на иновациите и растежа Даниел Лорер, като заяви, че в министерството ще се фокусират върху иновациите и растежа.

Преди време „Медиапул“ се позовава на източници, според които Янев е съдействал на Кирил Петков да се ориентира по­-бързо в ситуацията и сега една от целите е през Янев да се нанесе удар и по „Продължаваме промяната“. На 10 февруари Янев заяви, че смята, че е на топа на устата заради политическа битка, и заяви, че подкрепя решението на правителството да прекрати възможността за икономическо гражданство.

Mоже да хареса още