Начало » Бивши кадри на МВР съветват ГЕРБ в парламента

Бивши кадри на МВР съветват ГЕРБ в парламента

by admin1
0 Коментар

Бившите вътрешни министри на ГЕРБ, а сега депутати – Христо Терзийски и Младен Маринов, са си взели като нещатни сътрудници в парламента бивши кадри на МВР. Това показва проверка в регистъра на сътрудниците в Народното събрание.

Нещатен сътрудник по въпросите на политиките по сигурността на Маринов е Михаил Златанов, който преди това беше заместник-министър в МВР, докато министър беше Терзийски.

Златанов стана зам.-вътрешен министър през септември 2020 г. Преди това Златанов беше зам.-шеф на жандармерията. 64-годишният Златанов е дългогодишен кадър на МВР, където започва работа през 1986 г. и до 2018 г. служи в жандармерията. През 2014 г. става зам.-шеф на дирекцията. След това става оперативен помощник на тогавашния главен секретар на МВР Младен Маринов, който малко по-късно стана и министър. Когато Маринов застана начело на министерството, направи Златанов началник на политическия си кабинет.

Маринов беше вътрешен министър от ГЕРБ до юли 2021 г., когато бе махнат от Борисов с обяснението, че името му се свързва в обществото с Делян Пеевски.

Нещатен сътрудник на Христо Терзийски е Николай Гешев. Той беше началник на ключовата дирекция „Инспекторат“ в МВР, но бе пенсиониран през май м.г. от Бойко Рашков, който по онова време беше служебен вътрешен министър. „Това се дължи не само на доноси, но и на амбиции. Доносите са поводът, а причината са амбиции да бъде овладян инспекторатът на МВР, защото извършва основните проверки и в тях ние установяваме нарушения, някой път може на инспектората да му бъде казано, в мое отсъствие, да не извършва определена проверка или пък да извърши тенденциозна проверка“, коментира тогава Гешев пред bTV.

Златанов и Гешев са само двама от 214-те нещатни депутатски сътрудници в парламента в момента.

Сред тях например е бившият регионален министър в правителството на Сергей Станишев Асен Гагаузов. Той съветва депутата от БСП Атанас Зафиров за регионалната политика. Бившият здравен министър Радослав Гайдарски пък помага на Филип Попов от БСП за здравната политика.

Сред медиците като сътрудници е попаднал и доц. Атанас Мангъров, известният инфекционист, когото Българският лекарски съюз разследва заради „неверни твърдения и откровени лъжи“, свързани с ковид. Мангъров съветва звездата на проруската партия „Възраждане“ Елена Гунчева. Самата Гунчева се проверява от прокуратурата за подбуждане на война срещу България.

Стою Стоев от „Продължаваме промяната“ си е взел бившия съдия и бивш правосъден министър от кабинета „Сакскобургготски“ Антон Станков. Станков съветва по юридическите въпроси.

Юридическото острие на ГЕРБ Дани Каназирева има съветник по право – Джоро Иванов. Това е единственият от 214 съветници, за когото на сайта на парламента няма данни за образованието му.

Друг депутат от ГЕРБ – Жечо Станков, има съветничка със средно образование – Натали Бонева, за която е посочена сфера на дейност – „юридически консултации по ЗИД“ (ЗИД – закон за изменение и допълнение).

Сътрудник  със средно образование е и Николай Алгафари, син на политическия пиар Нидал Алгафари. Той е съветник за младежки политики на Евгения Алексиева от ГЕРБ.

Парламентарните групи също имат право на нещатни сътрудници. Сред съветниците на групата на ГЕРБ са бившата шефка на парламента Цвета Караянчева, бившият икономически министър Лъчезар Борисов и активистът от младежката организация и бивш зам.-външен министър Георг Георгиев.

Отделно сътрудници имат и парламентарните комисии. В момента те са 16 на брой. Сред тях са Таско Ерменков, бивш депутат от БСП, който е в комисията по въпросите на Европейския съюз с ресор „законодателна и парламентарна дейност“ и бившата социална министърка на социалистите Емилия Масларова. Тя е в комисията по труда, социалната и демографската политика, а областта, в която дава съвети е „социалната политика, труд и заетост“.

Красен Николов

euractiv.bg

Mоже да хареса още