Начало » Близо 1 милион души са избягали през последните три седмици от Рафах

Близо 1 милион души са избягали през последните три седмици от Рафах

by Toni
0 Коментар

Близо един милион души са избягали през последните три седмици от град Рафах, съобщи Агенцията на ООН за подпомагане на палестински бежанци, цитирана от Ройтерс.

Градът в южния край на ивицата Газа е приютил над един милион палестинци, които са избягали от израелските нападения в други части на анклава.

От началото на май израелските военни провеждат в Рафах ограничена операция, която според тях има за цел да ликвидира бойци и да разруши инфраструктура, използвана от групировката „Хамас“, която управлява в Газа. Цивилните са призовани да се преместят в „разширена хуманитарна зона“ на около 20 км.

Много палестинци казват, че са уязвими откъм израелски атаки независимо къде се намират и че през последните няколко месеца непрестанно се придвижват в две посоки в ивицата Газа. Агенцията на ООН за подпомагане на палестински бежанци заяви, че преселението в Рафах е станало, без да има къде да отидат хората на безопасно място в условия на бомбардировки, липса на храна и вода, на наличието на камари с отпадъци и на неподходящи условия на живот“.

Предоставянето на помощ и защита става почти „невъзможно“, заяви агенцията.

Mоже да хареса още