Начало » Борел призова съюзниците на Израел да спрат да му изпращат оръжия

Борел призова съюзниците на Израел да спрат да му изпращат оръжия

Е, ако смятате, че твърде много хора биват убити, може би трябва да предоставите по-малко оръжия, за да предотвратите убиването на толкова много хора, посочи Борел. Снимка: ЕПА/БГНЕС

by Toni
0 Коментар

Ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел в понеделник (12 февруари) призова съюзниците на Израел, най-вече Съединените щати, да спрат да му изпращат оръжия, тъй като „твърде много хора“ са убити в Газа.

Той цитира коментара на президента на САЩ Джо Байдън от миналата седмица, че военните действия на Израел са „прекалени“.

„Е, ако смятате, че твърде много хора биват убити, може би трябва да предоставите по-малко оръжия, за да предотвратите убиването на толкова много хора“, посочи Борел.

„Не е ли логично?“, попита той на пресконференция в Брюксел заедно с Филип Лазарини, ръководител на агенцията на ООН за палестинските бежанци, върху когото Израел оказва натиск да подаде оставка.

„Колко пъти сте чували най-изтъкнатите лидери и външни министри по света да казват, че твърде много хора биват убити?“,  попита още Борел.

В своите забележки в Брюксел Борел също остро критикува израелския премиер Бенямин Нетаняху, заявявайки, че не се вслушва в призивите да направи повече за защита на цивилните и призива повече от един милион палестинци, укриващи се в град Рафа в Газа, да бъдат „евакуирани“ ” преди планирана израелска военна операция там.

„Всички отиват в Тел Авив и се молят „Моля, не правете това, защитете цивилните, не убивайте толкова много“. Колко е твърде много? Какъв е стандартът за много и малко?“, заяви Борел и допълни „Нетаняху не слуша никого.“

„Ще се евакуират, но къде? До Луната? Къде ще евакуират тези хора?,  попита още шефът на дипломацията на ЕС.

Войната в Газа беше предизвикана от безпрецедентната атака на палестинската ислямистка групировка Хамас срещу Израел на 7 октомври, която доведе до смъртта на около 1160 души, предимно цивилни.

Израел започна мащабна военна офанзива в Газа с обещание да ликвидира Хамас, при която според здравното министерство на територията са убити най-малко 28 340 души, предимно жени и деца.

Лазарини заяви на пресконференцията, проведена след среща на министри от ЕС, натоварени с въпросите на помощта за развитие, че няма да подаде оставка, както изисква Израел.

„Не, нямам намерение да подавам оставка“, каза той.

„Имаме едно правителство, което призовава за оставка. Може да имаме други гласове, но не съм чул друго правителство“, обясни Лаарини.

„Дълбоко чувство на паника“

Лазарини посочи, че е приел твърденията на Израел, че 12 служители на агенцията са участвали в атаката на Хамас от 7 октомври, толкова сериозно, че е уволнил тези служители и ООН е започнала независимо разследване.

Той каза, че „призовава и се надява израелските власти да сътрудничат“ на разследването, за да се определи дали обвиненията могат да бъдат доказани.

Той също така каза, че твърдението на Израел, че под щаба на агенцията в Газа е открит тунел на Хамас, за чието съществуване той вече отрече да знае, трябва да бъде разследвано, след като настоящият конфликт приключи.

Някои държави спряха финансирането на агенцията и тя може да изпадне в недостиг в размер на 30 до 40 милиона долара следващия месец, а след това да закъса още по-сериозно през април, тъй като се нуждае от 60 милиона долара, за да покрие заплатите на своите 30 000 служители, обясни Лазарини.

Той добави, че има „дълбоко усещане за паника“ по отношение на планираната операция на Израел в Рафах, предвид „неописуемите“ жертви на цивилни досега.

„Говорим за 5% от населението, което е или убито, или ранено, или изчезнало – повече от сто хиляди души от население от два милиона. И това се случи само за четири месеца“, каза той.

„Да ви кажа честно, нямам представа какво означава безопасно място в ивицата Газа“, заключи Лазарини.

Mоже да хареса още