Начало » БСП, „Възраждане“ и „Има такъв народ“ провалиха работата на Народното събрание

БСП, „Възраждане“ и „Има такъв народ“ провалиха работата на Народното събрание

by Toni
0 Коментар

След поредна демонстрация в пленарната зала БСП, „Възраждане“ и „Има такъв народ“ провалиха днешното заседание на Народното събрание. Опозицията протестира срещу демонтажа на Паметника на съветската армия и настоява той да бъде прекратен. Заради действията им председателят на Народното събрание Росен Желязков заяви, че нормалната работа на Народното събрание и реда в залата не могат да бъдат възстановени и прекрати заседанието.

Това се случи след тричасово прекъсване, в което се проведоха два председателски съвета. Опозицията получи възможността да се запознае с документите по преместването, но не остана удовлетворена от тях. Междувременно от „Продължаваме промяната – Демократична България“ нарекоха поведението на трите партии „безотговорно“.

Следващото редовно заседание на парламента ще бъде в петък (15 декември) от 9 ч., макар че първоначално депутатите не предвиждаха да работят тогава.

Нова блокада на трибуната

Преди Росен Желязков да закрие заседанието, парламентарните групи на „Възраждане“, БСП и „Има такъв народ“ отново окупираха трибуната и пространството пред нея, а камерите на Българската национална телевизия показаха как квесторите се опитват да убедят председателя на парламентарната група на „Има такъв народ“ Тошко Йорданов да се премести от мястото за изказвания.

Докато тази сцена се развиваше в пленарната зала, в кулоарите на парламента лидерът на проруската формация „Възраждане“ Костадин Костадинов каза, че няма заповед за демонтиране на паметника.

„Юрисконсултът на областната управа ни обясни кога и как е започнала процедурата, но няма заповед за демонтаж. Пеевски предложи, ако имаме претенции, да съдим и обжалваме, но как да обжалваме нещо, което не съществува. Изведнъж се оказа, че паметникът няма да се демонтира, а ще се реставрира, но и такава заповед няма“, коментира той. След това се закани, че докато не спре процедурата по демонтажа, опозицията ще продължи с бойкота. „Това което направихме днес, ще продължи да се случва всеки ден“, закани се той.

От „Продължаваме промяната – Демократична България“ пък остро осъдиха акцията на опозицията:

„Днес имаме може би двата най-важни бюджета за хората – за здраве и за пенсии. От тази гледна точка не може да разберем колегите от „Възраждане“, БСП и „Има такъв народ“ как могат да слагат спирачка на най-важните плащания в държавата с аргумента, че ние трябва тука като трибунал да решим дали документацията, която беше представена от областната управа, е пълна или непълна“, коментира съпредседателят на парламентарната група Кирил Петков.

В програмата за днешното пленарно заседание бе предвидено депутатите да се занимаят с разглеждането на второ четене на бюджетите на Националната здравноосигурителна каса и Държавното обществено осигуряване за 2024 г. В тях са предвидени допълнителни средства както за здраве, така и за увеличение на пенсиите и на минималната работна заплата.

Петков благодари на областната управа, че е предоставила всички документи, свързани с демонтажа на Паметника на съветската армия, и обясни, че опозицията е имала възможност да се запознае с тях, но въпреки това е поискала процедурата по преместване да бъде спряна.

„Ние не сме в позиция да спираме нищо. Ние сме народни представители и им предложихме да входират проекторешение, което да бъде гласувано. В парламентарна република сме. Те обаче казаха „не“, не ги интересувало и трябвало да се спре работата по паметника. Това е абсолютно безотговорно поведение“, заяви Петков.

Според него единственото, което може да бъде направено, е този въпрос да бъде решен чрез гласуване в пленарната зала. Петков е на мнение, че причината да се стигне до този блокаж е, че трите формации виждат, че не могат да предизвикат голяма обществена реакция по темата и си правят пиар на гърба на парите на хората.

Целият български народ трябва да знае, че едни хора се опитват да сложат Народното събрание като залог за някакви техни политически виждания.
Кирил Петков, съпредседател на „Продължаваме промяната“

Другият съпредседател на парламентарната група на коалицията – Атанас Атанасов, увери, че те имат търпение и ще дочакат и да се приемат законите, и да се демонтира паметникът. „Ако трябва ще работим и в събота, и в неделя“, закани се той.

Премиерът Николай Денков също разкритикува от Брюксел действията на опозицията. Според него парламентът има да решава важни неща и не е това начинът да се протестира срещу напълно законните дейности по премахване на фигурите от Паметника на съветската армия.

dnevnik.bg

Mоже да хареса още