Начало » Българинът обеднява, нужни са 1 351 лева за оцеляването на един работещ човек

Българинът обеднява, нужни са 1 351 лева за оцеляването на един работещ човек

За едно тричленно семейство са нужни 2 432 лв

by Toni
0 Коментар

За едно тричленно семейство са нужни 2 432 лв

Българинът обеднява. Това е заключението на КНСБ след анализ на доходите, необходими на едно семейство да оцелява.

„Необходимият нетен месечен доход за издръжка на живота на един работещ за четвъртото тримесечие на 2022г. е 1 351 лв., което нараства с 2,4 % на месечна и с 17,7% на годишна база“, казва Любослав Костов, главен икономист на КНСБ.

„Изводът, който можем да направим е, че българинът обеднява. Всички ръстове, които бяха направени от частния и държавния сектор не са достатъчни да покрият увеличението на цените на потребителската кошница, защото ако погледнем цената на яйцата ще видим, че те са поскъпнали с 140 %“, заяви още икономистът. „Масово потреблението на българите засяга поскъпването на основните стоки, затова ние искаме минималната заплата да бъде равна на сегашната средна“, коментира още Костов.

Нужната месечна сума за издръжка на тричленно семейство от КНСБ уточняват, че е 2 432 лв. „Това е нетният доход на едно семейство, което означава, че брутните месечни приходи трябва да бъдат около 3 000 лв., за която сума много малко българи могат да се похвалят. Политика по доходите няма, няма и изглед скоро да има. Минималната заплата нарасна два пъти по-малко от темпа на инфлация и като цяло за първа година загубихме своята покупателна способност и в този смисъл трябва да видим как да достигнем нивата от преди 2 години, а не толкова да се сравняваме с другите страни. Ние имаме препоръки по отношение на това какъв трябва да бъде делът от бюджета като преразпределение, което да отива за труда, защото този, който произвежда плодовете на икономическия прогрес, трябва и да получава най-голям дял от него, а това са гражданите“, подчерта още Любослав Костов.

dnes.bg

Mоже да хареса още